Preotul Coste, iubit mai mult în exil, decât acasă

Andreea Vilcovschi 1 aprilie 2013 7
Preotul Coste, iubit mai mult în exil, decât acasă

Peste 200 de enoriaşi din Zalău s-au deplasat la Mănăstirea Nicula, duminică, 31 martie, pentru a asista la ultima slujbă religioasă oficiată de preotul Ioan Coste, în lăcaşul de cult unde îşi ispăşeşte păcatele. În fiecare duminică din ultima lună, credincioşii ortodocşi din Zalău s-au deplasat la Nicula cu autocare şi cu maşinile personale pentru a fi aproape de duhovnicul lor, trimis în penitenţă după scandalul în care a fost implicată Episcopia Sălajului la începutul lunii ianuarie.

“În această duminică, am fost peste 200 de zălăuani la slujba oficiată de părintele Coste. Ne-am deplasat cu trei autocare, un microbuz şi cu maşinile personale. A fost o atmosferă deosebită”, ne-a declarat unul dintre enoriaşi.
La începutul lui martie, preotul Ioan Coste, de la biserica “Sfântul Ştefan” din Zalău, a fost trimis pentru o lună în penitenţă la Mănăstirea Nicula, din judeţul Cluj, pentru că a încălcat regulamentul bisericesc şi a acceptat ca la înmormântarea mamei sale, ce a avut loc la începutul acestui an, să slujească un preot neagreat de către Episcopia Sălajului. În plus, mai marii eparhiei i-au retras definitiv rangurile bisericeşti onorifice pe care le posedă.
Mănăstirea Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din spaţiul românesc şi un important centru de pelerinaj.
Reamintim că întregul scandal de la biserica “Sfântul Ştefan” a fost declanşat după ce fostul vicar al Episcopiei Oradea, Vasile Bota, a slujit, în 8 ianuarie 2013, la înmormântarea mamei lui Ioan Coste, fiind încălcate, astfel regulamentele bisericeşti şi sfidând public interdicţia episcopului Sălajului. Preotul orădean este considerat persona non grata în judeţ, întrucât “în perioada în care a ocupat funcţia de vicar administrativ al Episcopia Oradiei, a reuşit divizarea în două tabere a preoţilor din Sălaj”. Mai exact, preotul Bota a fost unul dintre cei care s-au opus cu înverşunare înfiinţării Episcopiei de Sălaj.
Ioan Coste a fost transferat la parohia din Brebi, însă mai marii Episcopiei Sălajului au revenit asupra acestei decizii, după ce aproape 200 de credincioşi au ieşit în stradă, în semn de protest faţă de măsura iniţială.

Comentarii

comments

7 Comentarii »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

 1. vasile 2 aprilie 2013 at 10:58 - Reply

  Nu avem ce comenta sa comenteze preavopsitul ierarh al biserici din Salaj,care a adus numai scandal si ura in rindul credinciosilor si a preotilor.

 2. Taj el Maluk 2 aprilie 2013 at 12:48 - Reply

  Stimata Domnisoara,
  Nu e corect sa scrieti ca Preotul Coste sau preotul Bota au incalcat regulamentele bisericesti. Ceea ce a facut episcopul Petroniu se numeste ABUZ in exercitarea functiei pe care o detine spre intinarea Bisericii Ortodoxe. Petroniu nu are dreptul moral sa interzica nici unui preot sa slujeasca in casa sau apartamentul cuiva. De cand acest individ se crede stapan de sclavi pe mosia sa? Nu atitudinea acestui vopsit si a camarilei sale de slugarnici este dureroasa, ci cea a Mitropolitului ANDREI ANDREICUT care a fost de acord cu canonisirea vrednicului preot Ioan coste. Dumnezeu sa-l intareasca si pe el si pe credinciosi.Despre canaliile de langa aceasta caricatura de ierarh vom mai vorbi. Stau doar si ma intreb: cum poate vorbi acest Petroniu despre Evanghelia lui Hristos, despre iertare, despre dragoste crestina…. Daca Patriarhul Daniel va mai gira lepadaturi din Sinod ca PETRONIU, TEODOSI SPAGOVEANUL, PAISIE LUGOJANUL, CORNELIU etc, vor ajunge mairau ca sinedristii din vremea Mantuitorului Hristos!

 3. Anonim 2 aprilie 2013 at 13:55 - Reply

  daca e iubit mai mult in exil sa stea acolo……hai sa fim seriosi, sunt destui preoti in Zalau……

 4. anna 2 aprilie 2013 at 17:36 - Reply

  Regret,dar va rog sa corecati, au iesit peste 1000 de credinciosi in nici un caz nu au fost 200 sau mai aberant , in data de 4 februarie unul dintre preotii , a spus la o intalnire cu preotii,ca au fost 50 de oameni dar, de la o alta biserica, iertare, am fost toti de la SF. STEFAN(chiar daca unele fete bisericesti nu vor sa accepte),
  Preotul Coste este iubit de credinciosi, in aceasta luna ,cat a fost plecat la manastirea NICULA, credinciosii l-au urmat intr-un numar foarte mare, biserica din Bradet SF. STEFAN era goala(cu prea putini credinciosi),si foarte rece.

 5. puiu 2 aprilie 2013 at 23:38 - Reply

  Urat din partea conduceri episcopiei!!! in loc sa aplaneze,…continua cu neregulile.La acea conferinta de presa,parintele purtator de cuvant al episcopiei – ( cand tine cuvantul de invatatura la sf. vinere dureaza muuuuult ,prea mult !!!) – nu a amintit ca i se vor lua acele distinctii si ca v-a fi trimis la Nicula !!!.–Ce sant aceste toate?- oare vor din nou razvratire chiar in postul pastelui?…99,9% dintre noi cei de la sf. vinere,consideram ca parintele Costea nu este vinovat !!! nu credeti faceti un sondaj !!!

 6. Sergiu 23 iulie 2013 at 23:15 - Reply

  Nu inteleg pe zalauani cum pot sa-l mai rabde pe acest vopsit!

 7. Anonim 21 august 2013 at 20:03 - Reply

  e vopsit la oua…poponautul

Lasa un Raspuns »