Preotii vor fi dezbracati de sutana trecutului

Magazin Salajean 8 noiembrie 2006 0

Preotii vor fi dezbracati de sutana trecutuluiPropunerea legislativa initiata de un grup de deputati ai PSD privind eliminarea preotilor din categoria persoanelor cercetate de CNSAS a fost supusa dezbaterii, ieri, la sesiunea de vot final a Camerei Deputatilor. Cu toate ca propunerea social-democratilor parea a fi una agreata de colegii lor parlamentari, reprezentantii comisiilor reunite pentru aparare si juridica din Camera Deputatilor au intocmit un raport de respingere a propunerii legislative formulata de grupul PSD. Consider ca Sinodul Bisericii este in stare sa rezolve, cu discernamant, aceasta problema, ne-a declarat, ieri, deputatul Filonas Chis, unul dintre semnatarii initiativei PSD, inainte ca propunerea legislativa sa fie dezbatuta de Camera. Mai departe, Filonas se arata convins de faptul ca Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane poate analiza la rece problemele preotilor: Stim ca, inainte de 89, la manastirile din Romania, au fost multi stareti care au fost obligati sa semneze acele acte de colaborare cu Securitatea, datorita faptului ca foarte multi straini vizitau manastirile noastre. Probabil ca si printre preoti au fost cateva <>, care au facut mult rau, insa consider ca acest aspect poate fi lamurit de Sinod, a marturisit parlamentarul salajean.

Cum era destul de simplu de prevazut, ieri, in jurul amiezii, propunerea legislativa a fost respinsa cu 79 de voturi pentru si 168 impotriva. Practic, initiativa a fost sustinuta doar de grupul parlamentar PSD, insuficient insa pentru ca preotii sa fie eliminati din categoria persoanelor cercetate de CNSAS. Cu toate acestea, eu imi sustin in continuare punctele de vedere. Totusi, mi se pare incorect sa implicam Biserica in acest circ national, institutie care, prin excelenta, este una morala, este de parere Filonas Chis.

In cadrul unui material realizat cu cateva zile in urma, protopopul Stefan Lucaciu si-a exprimat punctul de vedere potrivit caruia dosarele preotilor care au colaborat cu Securitatea ar trebui facute publice, si nu judecate neaparat de Sinod: Nu impartasesc, neaparat, ideea de a fi judecati de catre Sinodul nostru. De asemenea, nu consider ca ar trebui sa ne ferim de realitatile trecutului si prezentului. Fiecare trebuie sa dea socoteala, candva, pentru faptele sale. Tocmai de aceea, nu ma deranjeaza ca dosarele sa fie facute publice.

Deputatii au mai votat, ieri, propunerea legislativa pentru modificarea Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste, precum si propunerea privind modificarea Legii accesului la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »