Preotii recasatoriti vor spune adio altarului

Magazin Salajean 15 martie 2010 0

Preotii recasatoriti vor spune adio altaruluiPreotii ortodocsi care intentioneaza sa se desparta de consoarta, indiferent de motiv, vor trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a divorta si a se recasatori. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a decis sa-i sanctioneze pe cei care renunta la casnicie cu pedeapsa depunerii din treapta preotiei. Aceeasi sanctiune o vor suporta si clericii vaduvi si recasatoriti. Atat acestia, cat si cei divortati isi vor pastra calitatea de preoti, insa nu vor putea ocupa posturi de conducere in administratia bisericeasca, la nivel de protopopiat, eparhie si Patriarhie, nu vor putea fi preoti parohi si nici nu vor primi ranguri bisericesti. Totodata, ei nu vor mai putea preda in invatamantul teologic preuniversitar sau universitar.

Daca se va constata ca preotul care a primit aceasta sanctiune a fost parasit de sotie are rezultate pastorale deosebite, dovedeste calitati misionar-pastorale si comportament bisericesc, are relatii bune cu credinciosii din parohie, are o pregatire teologica deosebita, are copii in intretinere, ca masura pastorala si de pedagogie crestina, vor fi identificate modalitati de folosire a unor astfel de preoti, de la caz la caz, in administratia bisericeasca, in activitati filantropice, in activitati cu caracter cultural-educational, in invatamantul de stat sau in posturi neclericale de cantareti bisericesti, pentru a nu fi indepartati din cadrul bisericii, chiar daca nu mai slujesc la Sfantul Altar, se mentioneaza intr-un comunicat al Patriarhiei Romane.

Masura nu se aplica, insa, retroactiv, da asigurari pr. Gabriel Gardan, purtatorul de cuvant al Episcopiei Ortodoxe a Salajului. Si, dupa cum adauga sursa citata, in momentul de fata niciunul din totalul celor aproximativ 220 de preoti ortodocsi salajeni nu se afla in divort. Prevederile canonice ale bisericii ortodoxe interzic sub orice forma divortul in cazul preotilor. Hotararea are ca scop intarirea institutiei familiei preotului ortodox, ca exemplu de comportament crestin, sporirea disciplinei si moralitatii in randul preotilor si pentru diminuarea numarului de cazuri care influenteaza negativ activitatea bisericeasca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »