Preotii ortodocsi pot candida in consiliul local

Magazin Salajean 10 martie 2008 0

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) le permite preotilor sa candideze pentru un mandat de consilier local, cu conditia sa fie candidati independenti si sa obtina acordul episcopului din zona, a decis Sfantul Sinod, in sedinta de joi.

Daca se constata ca, pe parcursul mandatului, preotii-consilieri locali nu mai dau dovada de conduita morala, ei vor fi obligati sa demisioneze, altminteri riscand sa fie caterisiti. Problema implicarii preotilor in politica a fost reexaminata, joi, de Comisia pastorala, monahala si sociala a Sfantului Sinod al BOR. O decizie din 2004 a forului bisericesc interzicea implicarea preotilor in politica, noteaza Rompres.

Protopopul ortodox al Zalaului, pr. Stefan Lucaciu, ne-a declarat ca sigur si in Salaj vor exista preoti care vor candida pentru Consiliul Local, in conditiile in care si anii trecuti au existat preoti care si-au exprimat aceasta optiune. Pr. Lucaciu a apreciat ca buna decizia Sfantului Sinod, fiind nevoie de vocea preotului in consiliile locale, mai ales atunci cand se pune problema distribuirii unor fonduri pentru culte. Si apoi, in opinia pr. Lucaciu, preotul, ca parinte spiritual al unei comunitati, este calificat, cunoscand problemele acelei comunitati, pentru functia de consilier local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »