Premii pentru performerii economiei salajene

Magazin Salajean 29 septembrie 2011 0

Premii pentru performerii economiei salajene

Camera de Comert si Industrie a Judetului Salaj a premiat, ieri, in cadru festiv, cele mai performante firme ale judetului Salaj. Evenimentul, aflat la cea de-a XVIII-a editie, s-a desfasurat in Sala Avram Iancu a Primariei Zalau si a reunit peste 240 de reprezentati de societati comerciale, oficialitati, oameni de afaceri, finantisti, reprezentanti ai unitatilor bancare si ai institutiilor de stat. In realizarea clasamentului firmelor, care se intocmeste anual de CCI, s-a tinut cont de rezultatele deosebite obtinute in activitatea desfasurata, avand la baza informatii din situatiile financiare ale societatilor comerciale pentru anul 2010, conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finantelor Publice, informatii despre firmele legal inregistrate, furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului si informatii despre firme, rezultate din activitatea camerelor judetene.

Potrivit presedintelui CCI Salaj, Vasile Padurean, gruparea firmelor s-a facut tinand cont de domeniul de activitate, marimea firmei, iar indicatorii luati in calcul, cu ponderi diferite s-au referit la: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane, efortul de dezvoltare, eficienta utilizarii capitalului angajat.

Din totalul de 12.898 de persoane fizice si juridice existente in evidentele Oficiului Registrului Comertului Salaj, la sfarsitul exercitiului financiar pentru anul 2010, au depus raportul de bilant 5.786 de firme. In realizarea clasamentului final au fost luate in calcul 5.730 de firme, celelalte nu faceau parte din grupe de activitate admise in top. In final, au indeplinit criteriile de admitere in top 1.289 de firme. Topul poate servi ca sursa de informare pentru cei interesati de identificarea unor parteneri in judet, fiind o garantie de bonitate pentru firmele premiate.

Zece firme sunt in top de cinci ani

Topul judetean al firmelor a fost structurat pe domenii, grupe de activitate si clase de marime a intreprinderilor. Au fost abordate sase domenii de activitate: cercetare-dezvoltare si high-tech, industrie, agricultura-pescuit-piscicultura, constructii, servicii, comert-turism. Au fost premiate 240 de firme, zece dintre acestea fiind nominalizate si in Top Excelenta, pentru faptul ca in ultimii cinci ani s-au situat constant pe primul loc in topul firmelor salajene. Este vorba de: Absolut SRL din Jibou, Boglar Champ SRL Zalau, Cemacon SA Zalau, Duo Select Impex SRL Zalau, Fibrex Co SRL Crasna, Sentosa Impex SRL Hida, Tranger SA Zalau, Trans Bitum SRL Ip, Vega Ciupe Chis SRL Zalau, Vidalis Impex SRL Zalau.

Cele 240 de firme din Salaj situate pe locul I, constituie dovada dezvoltarii economice a judetului intr-o perioada dificila pentru economia tarii, a remarcat Vlaicu Cosmin, secretarul Consiliului Judetean Salaj. Dar, o radiografie mult mai realista si mai clara asupra nivelului socio-economic al judetului ar putea fi obtinuta abia dupa finalizarea recensamantului populatiei si locuintelor din aceasta toamna, a estimat Radu Capilnasiu, primarul Zalaului. Reprezentantul Prefecturii Salaj, Onorica Abrudanu, subprefect, a felicitat reprezentantii societatilor premiate ieri si a facut referire la masurile luate de Guvern pentru iesirea din criza. Aceasta a remarcat performantele, munca si efortul depus de conducatorii societatilor, care nu doar ca au supravietuit pe timp de criza, dar au produs beneficii atat pentru salariati, cat si pentru comunitate.

Salajul, judet cu industrie puternica

Referitor la potentialul economic al judetului Salaj, Vasile Padurean a aratat, citand date furnizate de Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Salaj ca, in judet, sunt 12.895 de persoane fizice si juridice, din care 5.246 sunt asociatii, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale.

In anul 2010, cele mai multe firme din judet activau in domeniul comertului, respectiv, 1.855, fata de 1.818 in anul 2009 si de 2.061 in anul 2008. Cele mai mari cifre de afaceri din 2010 au fost inregistrate in domeniile industriei grele si prelucratoare, precum si in comert. Cifra de afaceri in agricultura a crescut, in 2010 fata de 2009, cu 2 la suta, in industrie cu 42 la suta, in constructii cu 4 la suta, in servicii cu 11 la suta, in timp ce in comert a scazut cu 3,5 la suta. Profitul total al firmelor din Salaj a inregistrat anul trecut comparativ cu 2009 o scadere de 26 la suta in agricultura, o crestere de 275 la suta in industrie, o scadere de 16 la suta in constructii si o crestere de 23,7 la suta in comert.

In 2010, in dezvoltarea economica a Salajului, IMM-urile si-au spus cuvantul, prin evolutia si trendul ascendent al afacerilor. Tinand cont de analiza bilanturilor pe 2010 a firmelor, sunt incredintat ca Salajul devine un judet cu o industrie puternica, a aratat presedintele CCI Salaj.

Profitul inregistrat de agentii economici in bilantul depus la finele anului trecut scoate in evidenta faptul ca cele mai spectaculoase cresteri in 2010 fata de 2009, s-au inregistrat in domeniul industriei grele si prelucratoare. Anul trecut, in Salaj, cei mai multi salariati, 5.404, erau angajati la agenti economici din domeniul comertului, iar cei mai putini, 697, in agricultura.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »