Pregatiri intense pentru alegerile europarlamentare

Magazin Salajean 26 februarie 2007 0

Pregatiri intense pentru alegerile europarlamentare

In debutul conferintei de presa organizata la sediul Institutiei Prefectului Judetului Salaj, eveniment care a avut loc vineri, prefectul Andrei Todea a tinut sa sublinieze faptul ca, desi exista o serie de speculatii cu privire la amanarea datei de desfasurare a alegerilor europarlamentare, un lucru este cert, si anume: Alegerile pentru Parlamentul European vor avea loc la data stabilita, si anume, in 13 mai 2007. In opinia prefectului, alegerile europarlamentare au o insemnatate istorica, fiind pentru prima data cand, in Romania, va avea loc un astfel de eveniment, cum este cel privind desemnarea prin vot democratic a viitorilor europarlamentari, care vor reprezenta tara noastra si, implicit, interesele romanilor in Parlamentul European.

Pentru Romania, efortul bugetar, pentru a intampina cum se cuvine aceste alegeri, este foarte mare. In acest sens, alegerile europarlamentare vor fi finantate din banul public, iar valoarea la care vor ajunge cheltuielile se ridica la circa 800 de miliarde de lei vechi. Deja, din aceasta suma, pentru primii pasi pe care trebuie sa-i facem in organizarea acestor alegeri, au fost cheltuite sume importante. Ca urmare, orice fel de amanare a datei alegerilor, ar duce la pierderea investitiei facute pana in acest moment, spune Todea. De altfel, prefectul precizeaza ca si bugetul Institutiei Prefectului a fost suplimentat cu suma de 7,4 miliarde de lei vechi in scopul sustinerii acestui proces. Banii au fost alocati in functie de numarul de alegatori, dar si de ponderea sectiilor de votare arondate judetului nostru, a amintit Todea.

De remarcat faptul ca, fata de alte procese electorale, alegerile europarlamentare aduc cateva elemente de noutate. De exemplu, la aceste alegeri pot vota si romanii din tarile europene, cu o singura conditie, si anume, sa aiba domiciliul in Romania. Astfel, urmand o procedura deloc anevoioasa, avand in posesie orice document de indentitate, inclusiv permisul de conducere, romanii vor putea sa voteze listele cu candidatii la Parlamentul European. Apoi, pe teritoriul Romaniei, se poate vota oriunde, la orice sectie de votare.

In Salaj, am emis deja ordinele referitoare la organizarea procesului electoral. Este vorba de ordinele privind: constituirea comisiei tehnice judetene; numerotarea sectiilor de votare; programul calendaristic pentru organizarea actiunii alegerilor; componenta grupului tehnic de lucru etc. Astfel, pot sa afirm ca, la nivelul judetului notru, calendarul este respectat in proportie de suta la suta, a marturisit prefectul.

Cat priveste locatiile in care vor fi amplasate sectiile de votare, se pare ca acest lucru este stabilit deja. Ce se poate aduce in discutie, insa, tot ca element de noutate, este ca in spitale, gari, autogari etc. nu vor mai fi amenjate astfel de spatii. Totusi, la cererea expresa a persoanelor care intampina dificultati de deplasare, se va putea vota, pe baza de cerere, cu ajutorul urnelor mobile. In fine, data fiind insemnatatea acestui eveniment, in aprecierea lui Andrei Todea, la alegerile europarlamentare din 13 mai, procentul de participare la vot va fi mai ridicat decat cel inregistrat la alegerile parlamentare din 2004.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »