Prefectura Salaj, amenintata cu decapitarea

Magazin Salajean 1 august 2007 0

Prefectura Salaj, amenintata cu decapitarea* Guvernul Tariceanu II a descoperit cateva motive pentru a scapa de prefectii care au fost sustinuti de PD la instalarea in functie

* Executivul ar avea in vizor o prima transa de 15 prefecti, printre care se numara, se pare, si prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, fost membru al PD, cu toate ca acesta ar avea un calificativ foarte bun pe marginea activitatii sale

Potrivit unor surse din presa centrala, Guvernul se pregateste intens sa decapiteze o parte insemnata dintre prefectii care, in 2004, au fost sustinuti la numirea in functie de PD. Se pare ca este vorba de schimbarea a 15 prefecti, hotarare care ar urma sa fie luata intr-o viitoare sedinta de Guvern. Masura trebuie propusa de Ministerul Internelor si Reformei Administrative, insa, pe ordinea de zi a viitoarei seditei a Executivului nu exista un asemenea proiect de hotarare. Chiar si in aceste conditii, presa centrala, care citeaza surse guvernamentale, sustine ca decizia ar fi trebuit luata inca de saptamana trecuta.

Este deja de notorietate faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2006, potrivit legislatiei in vigoare, prefectii nu mai au voie sa faca parte din nici un partid politic, acestia trecand la statutul de inalt functionar public, aspect care, practic, pune in dificultate orice intentie de demitere a lor. Ca functionari publici, prefectii pot fi schimbati din functie doar daca se invoca si, totodata, se demonstreaza faptul ca acestia ar avea o activitate nesatisfacatoare, iar Guvernul se pare ca a adunat deja cateva pretexte pe marginea ecuatiei. Mai exact, celor care urmeaza sa fie schimbati li se reproseaza, printre altele, proasta gestionare a situatiei de criza generata de seceta, proasta aplicare a noilor masuri privind imbunatatirea serviciilor publice, precum si intazierea punerii in aplicare a retrocedarilor.

Potrivit legii, evaluarea activitatii prefectilor se face de catre o comisie ai carei membri sunt numiti de primul ministru Calin Popescu Tariceanu, la propunerea ministrului Internelor. Astfel, activitatea inaltilor functionari publici poate fi apreciata cu foarte bine, bine, satisfacator sau, in cel mai rau caz, nesatisfactor.

Pana ieri, conform celor spuse de purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Judetului Salaj, Cristina Ghiorghiu, pe adresa institutiei nu a sosit nici o informare cu privire la o posibila viitoare evaluare a activitatii prefectului judetului Salaj. Cum Andrei Todea se afla, in aceasta perioada in concediu de odihna in strainatate, nu ne ramane decat sa asteptam confirmarea intentiei premierului de decapitare a prefectilor democrati, deziderat pe care l-a facut public inca de la inceputul lunii iulie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »