Prefectura cere masuri speciale in perioada caniculei

Magazin Salajean 20 iulie 2007 0

Prefectura cere masuri speciale in perioada caniculei

In vederea asigurarii unei bune informari a populatiei privind masurile care trebuie adoptate pentru diminuarea efectelor temperaturilor deosebit de ridicate inregistrate in aceste zile, prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a solicitat tuturor primarilor, precum si institutiilor deconcentrate cu atributii in domeniu, sa se implice mai eficient in aplicarea masurilor de combatere a efectelor caniculei si sa mentina starea de alerta. In acest sens, a fost transmisa o adresa catre toate primariile, prin care se solicita afisarea in locuri vizibile a informatiilor privind masurile de protectie impotriva caniculei si aparitiei toxiinfectiilor alimentare, semnificatia codurilor si, nu in ultimul rand, unde trebuie sa se adreseze cetatenii in cazul aparitiilor unor situatii deosebite cauzate de canicula. Mai mult, pentru a avea certitudinea ca si in mediul rural se asigura o informare prompta si, totodata, corecta a populatiei, prefectul Andrei Todea a cerut ca echipajele de politie rurala sa anunte populatia – prin mijloace specifice – cu privire la masurile de prevenire a efectelor caniculei, precum si locatiile unde trebuie sa se prezinte oamenii in situatiile in care au nevoie de sprijin sau interventii specializate. De asemenea, vor continua si actiunile de control si monitorizare efectuate de ASP, DSVSA, Grada de Mediu si ITM Salaj. Rezultatele verificarilor vor fi raportate zilnic catre Institutia Prefectului.

Nu in ultimul rand, una din masurile avute in vedere in aceasta perioada este legata de crearea punctelor de distributie a apei in municipiul Zalau si orasele Simleu Silvaniei si Jibou. Astfel, in Zalau, functioneaza trei puncte situate in zonele cele mai aglomerate ale municipiului, respectiv Astralis, Dumbrava si centru, iar la Jibou si Simleu Silvaniei s-a stabilit ca aceste puncte sa fie situate in zonele centrale ale oraselor. La nivelul Zalaului, in sprijinul autoritatilor, vor participa la actiunile de distributie a apei potabile voluntari ai Crucii Rosii.

Cat despre masurile de protectie a populatiei, in perioada caniculei, se recomanda respectarea unor masuri prin care pot evita neplacerile cauzate de temperaturile caniculare, cum ar fi: evitarea expunerii prelungite la soare; consumul unei cantitati de 2-3 litri de lichide pe zi; evitarea expunerii la soare intre orele 11 -16; protejarea ochilor cu ochelari de soare potriviti; protejarea capului de efectul direct al razelor solare cu palarii, sepci, esarfe; purtarea unor haine lejere, de culoare deschisa, preferabil din bumbac; deschiderea ferestrelor noaptea pentru provocarea curentilor de aer; evitarea consumului de alcool, a mancarurilor grase si cafea; consumul unor cantitati crescute de legume si fructe; evitarea bailor in fantani publice, in ape curgatoare dulci, deorece este crescut riscul de infectii dermatologice si conjunctivite etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »