Prefectul Vegh solicita serviciu SMURD pentru Salaj

Magazin Salajean 30 septembrie 2010 0

Prefectul Vegh solicita serviciu SMURD pentru SalajPrefectul judetului Salaj, Vegh Alexandru, a participat, ieri, la o videoconferinta pe tema Planului Rosu de Interventie, sustinuta de catre Raed Arafat – subsecretar de stat al Ministerului Sanatatii, Mihai Capra – secretarul de stat pentru relatia cu Institutiile Prefectului si Decebal Chifulescu – seful Centrului Operational National. Alaturi de prefectul Salajului, la videoconferinta, au mai fost prezenti si reprezentanti ai Serviciului Judetean de Ambulanta si ISU Porolissum.

Planul Rosu de Interventie are ca scopuri asigurarea unui raspuns coordonat al tuturor structurilor cu atributii de interventie in cazul producerii unor accidente colective sau calamitati, cu manifestari deosebit de rapide si efecte limitate in timp, avand ca rezultat victime multiple sau avand potentialul de a produce victime multiple si stabilirea de reguli si masuri in vederea mobilizarii unor resurse suplimentare din judet sau din afara acestuia, in situatia depasirii capacitatii locale de interventie medicala.

Primul echipaj medical sau de prim ajutor sosit la locul interventiei, in functie de gravitatea evenimentelor, face propunerea de activare a Planului rosu de interventie inspectorului-sef al ISU, prin intermediul dispeceratului medical sau al celui integrat. Planul se activeaza, la solicitarea inspectorului-sef al ISU, de catre prefectul judetului in care are loc evenimentul.

Aprobarea structurii-cadru a Planului rosu de interventie s-a facut printr-un ordin comun al Ministerului Sanatatii si Ministerului Administratiei si Internelor, inspectoratele judetene pentru situatii de urgenta avand termen data de 15 octombrie pentru elaborarea planurilor judetene si inaintare lor catre IGSU.

Data fiind importanta existentei serviciilor SMURD in punerea in aplicare a unor astfel de planuri, prefectul Vegh Alexandru a solicitat, in cadrul videoconferintei, sprijin din partea Ministerului Sanatatii, pentru infiintarea unui astfel de serviciu in Salaj.

In acest context, Raed Arafat a aratat faptul ca Salajul este in atentia Ministerului, alaturi de cele sase judetele care nu au inca infiintate servicii SMURD.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »