Prefectul – fata in fata cu expropriatii Autostrazii Brasov-Bors

Magazin Salajean 23 august 2007 0

Prefectul - fata in fata cu expropriatii Autostrazii Brasov-Bors

Potrivit prefectului judetului Salaj, in Monitorul Oficial 494/24.07.2007 a fost publicata o Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata, situate pe amplasamentul lucrarii de utilitate publica Sectiunea 3C pe teritoriul localitatilor Ip si Marca din judetul Salaj si al localitatilor Spinus, Ciuhoiu, Salard si Tamaseu din judetul Bihor, apartinand obiectivului de investitii Autostrada Brasov-Bors. Astfel, conform prevederilor legale in vigoare, Institutia Prefectului a desemnat un reprezentant in Comisia de verificare a dreptului de proprietate. Autostrada <> este cel mai mare proiect de infrastructura aflat in derulare in Uniunea Europeana. Autostrada va traversa judetul Salaj pe o lungime de peste 80 de kilometri, o oportunitate pentru a realiza un diagnostic al situatiei actuale, cat si viitoare, privind caracteristica zonelor pe care le va strabate autostrada, prin cercetarea zonelor de habitat specifice situatiei economice, sociale, culturale si demografice a comunitatilor, dinamica fortei de munca, traditiile locale, aspecte legate de multiculturalitatea mediului rural, precum si incercarea de depistare a unor eventuale urme arheologice, a declarat Andrei Todea, marti, in cadrul unei conferinte de presa. In acest context, Institutia Prefectului a demarat un grup de lucru care urmeaza sa analizeze si sa faca propuneri privind implicatiile lucrarilor la autostrada pe teritoriul judetului nostru. Acest grup de lucru – din care fac parte reprezentanti ai Institutiei Prefectului, Consiliului Judetean, Muzeului Judetean de Istorie, Directiei Judetene pentru Cultura, Agentiei pentru Protectia Mediului, primariilor Zalau, Zimbor, Nusfalau etc. – urmeaza sa analizeze si sa faca propuneri relevante din activitatea derulata.

Pe de alta parte, in perioada 7-10 august, au avut loc 5 sedinte de lucru ale comisiei de verificare a dreptului de proprietate in localitatile Marca si Ip, in cadrul carora au fost analizate cererile si actele depuse in vederea emiterii hotararilor de expropriere a terenurilor, respectiv pentru stabilirea cuantumului sumelor ce vor fi achitate proprietarilor de terenuri aflate pe traseul autostrazii. De asemenea, au fost analizate 81 de dosare, din care 28 in localitatea Marca si 53 in localitatea Ip, pentru o suprafata totala de peste 61.000 metri patrati de teren.

Pana la finele lunii in curs, vor fi organizate dezbateri publice in localitatile din Salaj situate pe traseul autostrazii, la care vor participa prefectul, subprefectii, reprezentanti ai Cancelariei Prefectului, Biroului Juridic din cadrul Institutiei Prefectului, autoritati locale si posesorii de terenuri care urmeaza sa fie expropriati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »