Prefectul Andrei Todea: Profesorii si medicii salajeni pot cumula pensia cu alte venituri prin conventie civila

Magazin Salajean 12 ianuarie 2009 0

Prefectul Andrei Todea: Profesorii si medicii salajeni pot cumula pensia cu alte venituri prin conventie civilaOrdonanta 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul la stat a fost unul dintre subiectele luate in discutie de catre prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, in cadrul unei conferinte de presa desfasurata la finele saptamanii trecute. Numarul celor care, in Salaj, cumuleaza pensia militara cu salariul se ridica la circa 12 persoane. La nivelul Prefecturii, avem doar un singur caz. Toti acestia trebuie sa opteze intre salariul pe care il primesc si pensie, a facut cunoscut prefectul.

Pe de alta parte, insa, Andrei Todea sustine faptul ca profesorii si medicii salajeni pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei conventii civile prin care sa fie platiti punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate in institutii publice, astfel ca acestia isi vor putea continua activitatea. In ceea ce priveste situatia din sanatate si invatamant, situatia este ceva mai nuantata. De exemplu, la Spitalul de Urgenta Zalau avem un numar de 4 medici, 2 farmacisti, un biolog si 7 asistenti medicali aflati in aceasta situatie. Daca toti acestia ar renunta la salariu si ar pleca acasa, deficitul de personal din aceasta unitate medicala, care este si asa destul de mare, ar crea foarte mari probleme, este de parere prefectul. In acelasi cadru, aflam ca la Spitalul din Simleu Silvaniei sunt 4 medici si 3 asistenti medicali aflati intr-o situatie similara. Alte cadre medicale, aflate in situatia de a semna conventii civile prin care sa fie platite punctual ar putea fi: Spitalul din Cehu Silvaniei – 2 medici si un asistent medical; Centrul de Cercetari si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei – un medic si patru asistenti; Spitalul din Crasna – 2 medici. De exemplu, la Simleu Silvaniei, singurul anestezist din Spital se afla intr-o astfel de situatie. Daca acesta ar pleca, va imaginati ce s-ar putea intampla. Ar fi un adevarat dezastru, in conditiile in care alte sectii, cum ar fi cea de chirurgie si cea de terapie intensiva, ar trebui inchise, deoarece este clar ca nu poti opera fara anestezist. Insa, toate aceste situatii vor putea fi rezolvate daca cei vizati vor semna conventii civile prin care sa fie platiti punctual, a explicat Andrei Todea. Acesta a mai facut cunoscut faptul ca problemele din sistemul sanitar sunt cu atat mai serioase cu cat, la ora actuala, doar in ceea ce priveste deficitul de medici si farmacisti, la nivelul judetului nostru exista 146 de posturi neocupate.

In fine, prefectul judetului Salaj a prezentat situatia existenta in sistemul de invatamant salajean, acolo unde, in acest moment, exista 130 de posturi didactice ocupate de pensionari. Si in acest caz, problema urmeaza sa fie rezolvata cu ajutorul conventiilor civile, a conchis Andrei Todea.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »