Prea putini bani pentru salariile profesorilor din Zalau

Magazin Salajean 8 februarie 2010 0

Prea putini bani pentru salariile profesorilor din Zalau

In ciuda reducerii numarului de clase de inceput in viitorul an scolar, in conformitate cu instructiunile Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, privind fundamentarea cifrei de scolarizare, sumele alocate de la bugetul de stat pentru finantarea in acest an a sistemului de invatamant din Zalau, mai mici cu circa 20% fata de cele din 2009, au fost apreciate de catre muncipalitate ca insuficiente pentru plata salariilor cadrelor didactice din acest oras, pana la sfarsitul anului 2010.

Conform unui referat al Directiei Economice a Primariei Zalau, prezentat vineri in cadrul sedintei de Consiliu Local in care s-a aprobat planul de scolarizare, scaderea sumelor alocate pentru plata drepturilor salariale ale profesorilor, de la 47.864.000 de lei,in 2009 la 37.714.000 de lei, in 2010, la care se adauga faptul ca reducerea numarului de clase si de personal se vor face numai din luna septembrie, se va ajunge la imposibilitatea asigurarii platii salariilor cadrelor didactice pana la sfarsitul anului in curs.

Preconizam ca vor fi probleme cu plata salariilor profesorilor in cursul anului. Conform legii, nu mai putem completa aceste sume de la bugetul local, iar sumele alocate nu vor mai fi rectificate. Vor ramane cadre didactice cu plata partiala sau chiar fara plata salariilor, a apreciat, vineri, si Radu Capilnasiu, primarul Zalaului.

Conform planului de scolarizare pentru unitatile de invatamant din Zalau, pentru anul scolar 2010-2011, avizat in comun de care Primarie si Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ)si aprobat vineri, dupa mai mult de o ora de dezbateri, comparativ cu situatia actuala, in viitorul an scolar vor fi reduse, in Zalau, trei grupe de gradinita, patru clase a I-a si trei clase a V-a. S-a ales reducerea claselor de inceput, considerandu-se ca acest lucru nu este posibil la clasele deja formate in anii anteriori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »