Potop cu grindină în Sărmăşag!

Magazin Salajean 31 mai 2011 0

Potop cu grindină în Sărmăşag!

Locuinţele şi terenurile agricole din Colonia Minieră Sărmăşag au fost afectate sâmbătă noaptea de averse de ploaie şi grindină.

Cele mai mari pagube s-au înregistrat pe strada Parcului, unde stratul de gheaţă ce acoperea solul măsura până la 15 centimetri. Grindina de la Sărmăşag avea dimensiuni diferite, de la cea a unui degetar până la cea a unui ou de porumbel. Ploaia s-a dezlănţuit în două ture, una în intervalul 20.45-21.30, cealaltă între 0.30 şi 1.30. În zona minieră au fost inundate peste 20 de gospodării, iar o locuinţă de pe strada Turturelelor a fost lovită de trăznet. Cu toate că aici nu s-a aprins nimic, dimineaţă proprietarul şi-a găsit puii şi găinile moarte în coteţ, ne-a informat primarul comunei Sărmăşag, Attilla Dombi.

Intemperiile de la acest sfârşit de săptămână au distrus străzile Liliacului, Viilor, Amurgului, unde s-au colmatat şanţurile. Edilul consideră că deteriorarea carosabilului pe aceste artere a fost cauzată de faptul că ele nu erau asfaltate, lucrările ar fi urmat să se desfăşoare anul acesta.

Culturi compromise

Grădinile şi terenurile agricole ale locuitorilor din Colonia Minieră din Sărmăşag au fost distruse în totalitate. Tot ce a fost plantat şi era deja răsărit, a fost distrus de rafalele de ploaie şi gheaţă. Culturile de cartofi, porumb, zarzavaturile, ceapa, roşiile, dar şi pomii fructiferi, care pe alocuri au rămas fără frunze, au fost compromise sută la sută. La această oră, reprezentanţii administraţiei locale evaluează pagubele pentru a le comunica Prefecturii Sălaj şi comisiei pentru situaţii de urgenţă.

Oamenii rămân cu pagubele

Din cele aflate de la prefectul judeţului, Vegh Alexandru, până la ora actuală nu s-a finalizat evaluarea pagubelor de la Sărmăşag şi nu se cunosc cu exactitate suprafeţele agricole compromise şi valoarea financiară a pierderilor. Raportul comisiei locale pentru situaţii de urgenţă privitor la daunele înregistrate în urma ploilor şi grindinei va fi avansat Diecţiei Agricole Sălaj, dar nu ne aşteptăm să primim de la Guvern fonduri de ajutorare, pentru că în ultimii ani nu s-au mai alocat sume pentru despăgubiri. Se vorbeşte doar de varianta asigurării culturilor, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Averse şi grindină s-au înregistrat şi în comuna Măerişte, dar nu s-au produs pagube însemnate. Din cele relatate de viceprimarul de Măerişte, Lucian Chiş, doar pe unele suprafeţe cu viţă de vie s-au semnalat pagube din cauza grindinei. Nu au fost nici case inundate, nici drumuri deteriorate din cauza ploilor, ci doar o şură din centrul de comună a fost dezvelită din cauza vântului puternic.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »