Posturi de medici şi asistenţi, deblocate în spitalele din Sălaj

magazinsalajean 17 iulie 2012 1
Posturi de medici şi asistenţi, deblocate în spitalele din Sălaj

Ministerul Sănătății (MS) intenționează să deblocheze 2.766 de posturi din sistemul sanitar, în a doua jumătate a lunii august, ca soluţie pentru grava problemă a lipsei de personal cu care se confruntă unităţile medicale din întreaga ţară. Ca urmare a acestei măsuri, Sălajul ar putea avea noi medici şi asistenţi care să acorde servicii medicale populaţiei.

Un număr de 2.766 de posturi – atât vrea Ministerul Sănătăţii să deblocheze, în a doua parte a lunii viitoare. În acest sens, Ministerul Sănătăţii a postat, pe pagina de web www.ms.ro, la secțiunea Transparență Decizională, proiectul de Hotărâre de Guvern privind ocuparea posturilor vacantate după data de 1 ianuarie 2012 de personal de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personal de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare din unităţile sanitare din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi unităţile sanitare al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.
Din cele 2766 de posturi care vor fi deblocate la nivel naţional, 507 sunt repartizate medicilor, 1218 asistenţilor medicali şi 928 posturi pentru personal auxiliar (infirmieri, ambulanţieri, brancardieri etc), au declarat reprezentanţii MS. “Este vorba de posturile care s-au vacantat după data de 1 ianuarie 2012, astfel încât ocuparea acestora nu determină un impact financiar suplimentar deoarece sunt bugetate şi cheltuielile de personal aferente prevăzute în bugetele de venituri şi cheltuieli aprobate”, a declarat ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj, Lugia Marincaş, ne-a declarat că, deocamdată, nu se cunoaşte numărul de posturi care va fi deblocat pentru spitalele din judeţul nostru şi că aceste informaţii vor fi cunoscute abia după ce proiectul va fi publicat în Monitorul Oficial. “În plus, rămâne să vedem sub ce formă vor fi posturile, întrucât noi am furnizat mai multe variante de necesar: de exemplu, judeţul are nevoie de 38 de medici specialişti. Bănuiesc că la fel ca anul trecut, se vor debloca întâi posturi de medici, apoi de asistenţi şi abia apoi restul, în funcţie de necesităţi”, a declarat Ligia Marincaş.
Măsura anunţată de MS va putea fi aplicată în a doua jumătate a lunii august, după ce proiectul de act normativ va încheia perioada de dezbatere publică şi va fi aprobat de Guvernul României, scopul urmărit fiind diminuarea deficitului de personal deja existent în sistemul sanitar.
Pe parcursul a 3 ani, un număr de 21.216 posturi au fost vacantate, iar în prima jumătate a anului 2012 s-a vacantat un număr de 2766 posturi, astfel creându-se un spaţiu bugetar care permite ocuparea acestora pentru un segment absolut necesar al categoriilor profesionale care activează în unităţile sanitare.
Reamintim că, în primăvara acestui an, Ministerul Sănătăţii a mai deblocat 500 de posturi în sistemul sanitar atât în unităţile din reţeaua proprie, cât şi în cele care sunt administrate de autorităţile locale. Pentru aceste posturi, concursurile de angajare sunt în curs de desfăşurare.
Mihaela Moldovan

Comentarii

comments

Un Comentariu »

Comentariile venite din partea voastra cu privire la articolele prezentate pe website-ul nostru sunt apreciate de autorii materialelor si de ceilalti utilizatori, daca sunt exprimate intr-un limbaj decent. Ne rezervam dreptul sa nu publicam sau sa inlaturam de pe magazinsalajean.ro acele mesaje/comentarii/opinii licentioase (injurii, cuvinte obscene si atacul la persoana).

  1. x 18 iulie 2012 at 05:41 - Reply

    D-aia nu sa la DOCTORU de servici ca au fost blocate posturile.

Lasa un Raspuns »