Postliceala Sanitara Privata Christiana raspunde acuzatiilor

Magazin Salajean 12 noiembrie 2009 0

Postliceala Sanitara Privata Christiana raspunde acuzatiilorCa urmare a declaratiilor prefectului judetului Salaj, Andrei Todea, referitor la ilegalitatile constatate la cele doua scoli postliceale sanitare de stat din Zalau, presedintele Asociatiei Filantropice Medicale Crestine Christiana, care detine scoala privata, Gabriel Iluta, a decis sa raspunda acuzatiilor. In privinta spatiului in care functionau cele doua scoli, in data 13 octombrie 2008, Consiliul Judetean (CJ) Salaj a incheiat cu directorul scolii private de la acea vreme, respectiv Mircea Damian, un contract de inchiriere asupra spatiului, devenind astfel unic chirias. Subliniez faptul ca la acea vreme, Mircea Damian nu mai era la conducerea unitatii scolare de stat, fiind demis prin Decizia nr. 839, la data de 1 septembrie 2008, de catre conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, si nu pensionat pe caz de boala, ne-a declarat, ieri, Gabriel Iluta. De atunci, dupa cum spune presedintele asociatiei, Scoala Postliceala Sanitara de Stat a fost tinuta in spatiul celei private fara a plati chirie, cheltuielile cu utilitati ori serviciile de curatenie, care erau efectuate de catre personalul Asociatiei. Aceasta bunavointa se datoreaza deselor intalniri cu fosta si actuala conducere a Prefecturii. Am acceptat ca elevii inscrisi la scoala de stat sa-si desfasoare orele de curs in incinta cladirii inchiriate de noi. Insa, ca urmare a modului in care am fost tratati, la acuzatiile care ni s-au adus si in baza contractului de inchiriere semnat cu CJ, am solicitat conducerii postlicealei de stat, saptamana trecuta, sa paraseasca spatiul. Cu toate acestea, secretariatul si biroul de contabilitate al unitatii de stat se afla inca in cladire, pentru ca angajatii nu vor sa paraseasca spatiul. In schimb, cursantii de la stat nu mai pot sa asiste la orele de curs, a mentionat Iluta.

Problemele legate de spatiu nu au fost semnalate atata vreme cat asupra celor doua scoli trona acelasi director. In 5 noiembrie 2001, scoala privata a incheiat cu Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, in posesia caruia era la momentul respectiv cladirea, un contract de inchiriere, contract in care nu aparea nicio semnatura care sa reprezinte Scoala Postliceala Sanitara de Stat Zalau. Din 2008, un alt contract, pe o perioada de trei ani, a fost semnat cu CJ Salaj, acum detinator al cladirii, in urma caruia Scoala Postliceala Sanitara Privata Christiana a devenit unic chirias.

Controale de la ISJ s-au facut in fiecare an

Contrar afirmatiilor inspecto-rului general scolar al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, potrivit carora la Scoala Postliceala Sanitara Privata Christiana nu s-au facut controale decat acum doi ani (din 2004, de cand se afla in fruntea inspectoratului), conducerea scolii private infirma acest lucru. Din cate stiu, controale de la inspectoratul scolar s-au facut in fiecare an. Au avut loc inspectii, despre care, din pacate, nu stiu ce rezultate au avut, preluand conducerea scolii private la finele anului trecut, ne-a spus Gabriel Iluta. Ciudat este insa faptul ca din functia de conducere pe care ne-a spus ca a preluat-o in luna noiembrie 2008 presedintele Asociatiei Filantropice Medicale Crestine Christiana, la presiunile ISJ Salaj, in august 2009, a fost schimbat. Curios, pentru ca atat din declaratiile lui, precum si ale lui Abrudan, asupra conducerii unei institutii de invatamant private, reprezentantii inspectoratului scolar nu au niciun temei legal. Tot ce se poate verifica in domeniul privat este calitatea actului educational. Cu toate acestea, Iluta sustine ca este de acord ca ISJ Salaj sa demareze controale in unitatea de invatamant. Chiar imi doresc sa se desfasoare controale, sa se faca lumina in acest caz, astfel incat sa nu mai aiba loc discutii potrivit carora functionam in ilegalitate. Tocmai din acest punct de vedere, la nivelul Asociatiei am angajat un audit pentru noi, pentru a putea scoate la iveala problemele ce au existat, si pentru a lua masuri in rezolvarea lor, ne-a spus Gabriel Iluta.

In acte, baza materiala este a scolii private

Toate problemele au iesit la suprafata dupa ce Scoala Postliceala Privata Christiana a somat scoala de stat sa paraseasca spatiul. Functionand in aceeasi locatie de ani de zile, toata baza materiala, aparatura si materialele au fost inventariate potrivit documentelor existente. In acuzatiile aduse impotriva noastra, s-a mai pomenit faptul ca ne-am insusit baza materiala existenta la momentul de fata. La momentul preluarii conducerii scolii postliceale private, am facut un inventar al tuturor bunurilor. Tot ceea ce era trecut in facturi si chitante semnate de Asociatie, le-am trecut in posesia noastra. Referitor la scoala de stat, aceasta a primit o donatie ce nu a fost inventariata si contabilizata de noi, nicidecum folosita de scoala < Christiana >. Nu avem nimic din aceasta donatie si nici nu stim unde este, a afirmat presedintele Asocitiei Filantropice Medicale Crestine Christiana. Insa, chiar daca in acte a fost trecuta ca beneficiar scoala privata, sa nu uitam ca de-alungul anilor, ambele unitati scolare au avut acelasi director, acelasi cont bancar din care s-au facut aceleasi plati si in care s-au inregistrat aceleasi incasari.

Diplome de stat pentru privat

In prezent, conducerea post-licealei sanitare private a fost preluata de Ramona Dumitras, care sustine ca unitatea functioneaza in perfecta legalitate. Contrar afirmatiilor ca functionam in ilegalitate, Scoala Postliceala Privata are o autorizatie de functionare, de incredere, din partea Ministerului Educatiei Cercetarii si Inovarii, datata la 6 aprilie 2000, pentru calificarile de asistent medical generalist, si nu numai. Scoala este autorizata provizoriu de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar, care reprezinta prima treapta spre acreditare. In acest sens, anul acesta am inaintat dosarul catre minister, pentru a obtine acreditarea unitatii. Despre faptul ca fosta conducere nu a luat nicio masura in vederea acreditarii scolii private, n-am cunostinta de cauza, ne-a spus, ieri, Dumitras. Potrivit acesteia, in urma unei cereri inaintate si aprobate de ISJ Salaj, cursantii scolii private puteau sustine examenul final impreuna cu cei de la scoala de stat. In consecinta, diplomele celor de la privat erau eliberate de catre scoala de stat. Orice s-ar spune despre noi, scopul Asociatiei este acela de a dezvolta invatamantul particular, de a creste calitatea invatamantului si de a dezvolta noi calificari, pe care le-am obtinut deja. Suntem o concurenta binevenita pe linie de educatie. De asemenea, se spune ca suntem o , ca urmare a taxei de studii percepute. Doar ca legea ne obliga sa investim 25 la suta dintre venituri in scoala, in baza materiala, in instrumente si aparatura. In plus, sunt cheltuieli cu salarii, cu intretinerea spatiului in care functionam. Amintesc, cu aceasta ocazie, faptul ca in scoala nu mai preda niciunul dintre profesorii care erau angajati atat la privat cat si la stat. Vrem doar sa facem o scoala cu invatamant de calitate, a precizat directorul scolii private sanitare din Zalau.

Scoala de stat se plimba din loc in loc

In timp ce Scoala Postliceala Privata Christiana isi cauta o alta locatie, dupa cum ne-a declarat Iluta, insa nu pentru a-si schimba adresa, ci pentru extindere, Scoala Postliceala Sanitara de Stat isi muta elevii dintr-o scoala intr-alta. Am gasit ceva spatii pentru elevi, in care sa tinem orele de curs, prin clasele unitatilor scolare din municipiu, cum ar fi Liceul de Arta sau Liceul Reformat, insa inca mai cautam, ne-a declarat Cristina Birjac, directorul scolii sanitare de stat. Tot ea ne-a spus care a fost motivul pentru care nu a participat la licitatia din octombrie 2008 de la CJ, pentru inchirierea spatiului in care functionau cele doua unitati, cea de stat si cea privata. Am fost pusa in functia de director al Scolii Postliceale Sanitare de Stat la data de 1 septembrie 2008. Nu m-am prezentat la licitatie pentru ca, pana la momentul respectiv, nu se incheiase actul de predare-primire al unitatii, neavand astfel cunostinta despre faptul ca scoala pe care am preluat-o la conducere nu are vreun document de spatiu. Din pacate, asta e situatia in care am ajuns, a incheiat directorul scolii de stat.

Pana la urma, lumina in acest caz a anuntat ca va face prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, solicitand o ancheta la nivelul celor doua postliceale sanitare. De asemenea, Todea a precizat ca va semnala si Inspectoratul de Politie Judetean Salaj, precum si Ministerul Educatiei, astfel incat cei vinovati sa fie trasi la raspundere pentru ilegalitatile constatate, de asemenea, pentru a se lua toate masurile de intrare in legalitate a celor doua unitati scolare: postliceala sanitara de stat si cea privata.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »