Postliceala Sanitara de Stat din Zalau, scoasa in strada de cea privata

Magazin Salajean 11 noiembrie 2009 0

Scoala Postliceala Sanitara de Stat din Zalau se afla in situatia de a nu avea unde sa-si desfasoare activitatea, dupa ce, la finalul anului trecut, Postliceala Sanitara Privata Christiana a castigat prin licitatie spatiul in care functionau ambele unitati. Insa lucrurile nu par a fi atat de simple, in spatele acestor intamplari fiind depistate nenumarate ilegalitati. In cadrul unei conferinte de presa de luni, prefectul judetului Salaj, Andrei Todea, a facut publica situatia intalnita la cele doua scoli, si anume, ca ambele, atat cea privata cat si cea de stat, erau conduse de acelasi director, pe nume Mircea Damian, ca aveau acelasi cont bancar si aceeasi stampila. La sfarsitul anului trecut, spatiului in care functionau cele doua scoli a fost scos spre inchiriere la licitatie de catre Consiliul Judetean (CJ) Salaj. Mircea Damian s-a prezentat ca director al scolii private, a castigat licitatia si a incheiat cu CJ un contract de inchiriere pe trei ani. Acum, Scoala Postliceala Sanitara de Stat este somata de cea privata sa paraseasca spatiul.

In fapt, toate problemele au iesit la iveala dupa ce directorul peste cele doua unitati s-a pensionat pe caz de boala. In momentul in care fiecare scoala a avut propriul ei director si s-a facut procedura de predare-primire a fiecarei scoli, s-a constatat ca cea de stat nu mai avea sediu si nici macar vreun patrimoniu (fisete, instrumente, manuale), totul apartinand acum unitatii de invatamant private. In acest sens, Todea a cerut o ancheta pentru a lamuri ilegalitatile constatate in cazul celor doua scoli postliceale sanitare din Zalau. El a spus ca va sesiza Inspectoratul de Politie al Judetului Salaj privind situatia celor doua unitati de invatamant si va semnala cazul si Ministerului Educatiei, urmand sa ceara o reevaluare a autorizatiei de functionare pe care o detine scoala privata. De asemenea, prefectul a luat deja legatura cu Inspectoratul Scolar al Judetului (ISJ) Salaj, pentru a fi gasit un spatiu in care sa functioneze Scoala Postliceala Sanitara de Stat, care are in prezent 118 cursanti.

Scoala Postliceala Sanitara de Stat a fost infiintata in 1991, iar in 1994, in acelasi spatiu, a luat fiinta Scoala Postliceala Privata Christiana. Ioan Abrudan, inspectorul general scolar al ISJ Salaj, ne-a declarat ieri ca situatia celor doua scoli conduse de acelasi director a iesit la iveala in urma unui control efectuat acum doi ani la Scoala Postliceala de Stat. In cadrul unei inspectii desfasurate in 2007, am depistat unele ilegalitati in privinta celor doua scoli postliceale sanitare din municipiu. Am desfasurat astfel un amplu control in perioada 2007-2008, in urma caruia am reusit sa punem la punct unele aspecte, am schimbat directorul si am deschis conturi bancare pentru fiecare scoala. Din pacate, in decursul saptamanii trecute, uzitand de contractul de inchiriere a spatiului in care functionau cele doua scoli, Asociatia Filantropice Medical Crestine , care detine scoala privata, a trimis o somatie scolii de stat sa paraseasca spatiul. Pe langa faptul ca Scoala Postliceala Sanitara de Stat nu mai are unde sa functioneze, baza materiala a scolii de stat a ramas in posesia celei private, a precizat Abrudan.

De cealalta parte, directorul Asociatiei Filantropice Medical Crestine Christiana, Gabriel Iluta, sustine ca, atata timp cat spatiul in care au functionat cele doua scoli apartine acum scolii private, cea de stat trebuie sa plece. El nu se considera vinovat cu nimic, din moment ce toate ilegalitatile s-au petrecut inainte sa preia conducerea scolii private. In prezent, Scoala Postliceala Sanitara Privata Christiana are 265 de cursanti, care platesc fiecare o taxa anuala de 500 de euro. Vom reveni cu amanunte.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »