Posibile inundatii pe Somes, Crasna si Barcau

Magazin Salajean 16 aprilie 2010 0

Posibile inundatii pe Somes, Crasna si Barcau

Hidrologii prognozeaza ca mai multe rauri din nordul, estul si vestul tarii vor avea, in urmatoarele doua luni, debite care ar putea depasi mediile multianuale. In luna mai 2010, raurile din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si Mures vor putea depasi mediile multianuale. In luna iunie 2010, raurile din bazinele Viseu, Iza, Tur, Somes si in bazinele superioare ale Siretului si Prutului vor depasi mediile multianuale , se arata intr-un comunicat al Administratiei Nationale Apele Romane (ANAR).

In acest context, inspectorii ANAR vor face controale pentru a vedea cum sunt pregatite cursurile de apa pentru eventuale viituri. Ca urmare a unor posibile cresteri de debite si niveluri specifice perioadei de primavara (aprilie-mai), deseurile depozitate necorespunzator pe maluri ar putea sa fie antrenate si sa ajunga in rauri si parauri (in special din zonele de deal si de munte), blocand astfel curgerea apei.

Prin urmare, ANAR avertizeaza autoritatile locale responsabile sa fie pregatite pentru a preintampina aceste efecte, prin verificari, in special in zona podurilor si a podetelor si prin indepartarea, acolo unde este cazul, a materialelor lemnoase, vegetatie si plutitori, care ar putea obtura sectiunile de scurgere ale raurilor, au mai precizat oficialii ANAR.

Acestia au recomandat autoritatilor locale sa curete rigolele si sa amenajeze santurile, pentru a asigura scurgerea apei de ploaie si a preveni astfel viiturile, dar si sa le ceara oamenilor sa faca acelasi lucru.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »