Porcii cehanilor vor produce energie electrica

Magazin Salajean 28 iulie 2010 0

Porcii cehanilor vor produce energie electrica

Firmele si institutiile din judet incep sa fie tot mai interesate de afacerile cu energie regenerabila. Daca in 2009, la nivelul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Salaj nu a fost depus niciun proiect privind promovarea energiei verzi, de la inceputul anului si pana in prezent, numarul initiativelor de acest gen a ajuns la patru, a anuntat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Aurica Grec, directorul institutiei. Doua dintre proiecte apartin unor societati comerciale, unul a fost depus de catre Consiliul Judetean, iar ultimul, de catre Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Barcaului.

Dupa cum ne-a declarat sefa APM Salaj, societatea Oper Leasing SRL si-a propus sa infiinteze la Cehu Silvaniei, pe parcela La gara, o unitate de producere a energiei electrice si termice prin cogenerare, utilizand biomasa. Mai precis, firma va valorifica dejectiile de la fermele de porci din oras, energia electrica si cea termica astfel obtinute urmand sa fie furnizate in reteaua nationala.

La randul sau, SC Madre Terra SRL vrea sa reamenajeze constructii existente, situate in Zalau, in zona fostului CLF, in scopul realizarii unei instalatii de producere a energiei electrice din biomasa, ce va fi furnizata apoi, tot in reteaua nationala.

Administratia judetului a depus si ea un proiect de energie verde, in valoare de aproape 53 milioane de lei, ce vizeaza infiintarea unui camp fotovoltaic, pe o suprafata de sase hectare, in localitatea Moigrad-Porolissum. Prin proiectul amintit, vor fi realizate noi capacitati de productie a energiei electrice, care ar urma sa acopere necesarul CJ, al institutiilor subordonate, precum si al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, ale caror facturi la curent totalizeaza aproape un milion de lei pe an.

11 comune reunite in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Valea Barcaului – Boghis, Camar, Carastelec, Halmasd, Ip, Marca, Maeriste, Nusfalau, Plopis, Sag si Valcau de Jos – ar putea beneficia de energie alternativa obtinuta prin intermediul panourilor solare si al centralelor termice care utilizeaza biomasa drept combustibil. Asociatia amintita a depus si ea un proiect, in cadrul POS, prin care spera sa asigure apa calda si incalzirea unitatilor scolare si a primariilor.

Toate proiectele amintite sunt in curs de evaluare. Ne bucuram ca proiectele de promovare a energiei alternative au inceput sa apara si in Salaj. Speram ca acestea sa fie stimulative si pentru alti salajeni, astfel incat sa reusim sa diminuam cota de poluare cu care participam la poluarea mediului, a precizat Aurica Grec.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »