Popririle asupra pensiilor salajenilor sunt in crestere

Magazin Salajean 12 decembrie 2011 0

Popririle asupra pensiilor salajenilor sunt in crestereTot mai multi pensionari salajeni primesc, lunar, pensii mai mici decat pe cuponul de pensie din cauza ca nu si-au achitat darile catre bugetele locale sau restantele la creditele bancare. Casa Judeteana de Pensii Salaj a pus popriri, in luna noiembrie, asupra a mai bine de 400 de pensii, cu aproape 30 la suta mai mult fata de lunile sezonului estival. Numarul acestora ar putea creste simtitor in urmatoarea perioada, din cauza cheltuielilor de intretinere a locuintelor pe timp de iarna.

Coordonatorul de plati pensii in cadrul CJP Salaj, Livia Salajean, ne-a declarat ca numarul popririlor este in crestere fata de lunile anterioare. Un numar de 410 popriri de pensii a fost inregistrat in luna noiembrie a anului in curs, cu aproximativ 30 la suta mai mare fata de lunile de vara si cu aproape 10 procente mai mare fata de luna trecuta. Majoritatea popririlor de pensii au loc din cauza restantelor acumulate de pensionari catre bugetele locale, prin neplata taxelor si impozitelor, sau catre institutiile bancare. Suma totala retinuta pensionarilor in luna noiembrie este in valoare 64.442 de lei, a declarat Livia Salajean.

Potrivit sursei citate, numarul popririlor de pensie in crestere se datoreaza faptului ca, spre sfarsit de an, primariile verifica locuitorii daca au achitat taxele si impozitele locale. In cazul datornicilor, administratiile locale transmit listele cu pensionarii restantieri, asupra carora se instituie popririle de pensii.

Nici popririle emise din cauza restantelor la plata creditelor bancare nu sunt putine. Conform directorului adjunct al CJP Salaj, Florian But, lucratorii institutiei sunt obligati lunar sa emita sute de popriri de pensii catre persoanele care au intarziat cu plata ratelor la banci. In fapt, bancile ofera mai usor credite bancare pensionarilor, tocmai din prisma faptului ca restantierii pot fi usor taxati, prin retinerea sumelor datorate prin drepturile de pensie. Bancile doar se adreseaza noua, care trebuie sa rezolvam situatia rau-platnicilor. Acest lucru ne incarca mult activitatea, tinand cont ca unitatile bancare isi recupereaza imprumuturile fara implicare ori achitarea unor taxe de recuperare a creantelor, a afirmat Florian But.

Numarul popririlor de pensii nu reprezinta, insa, numarul real al pensionarilor rau-platnici. Exista cazuri in care pensionarii cu venituri mai ridicate au datorii neachitate catre mai multe institutii. In astfel de cazuri, pe numele acestora se pot infiinta doua sau mai multe popriri pe baza titlurilor executorii judecatoresti. Cu toate acestea, suma retinuta din pensie nu poate fi mai mare de o treime din cuantumul pensiilor aflate in plata, decat cu acordul pensionarului. Cele mai multe popriri de pensii sunt in urmatoarele localitati: municipiul Zalau, Cehu Silvaniei, Crasna, Jibou, Romanasi, Agrij etc.

Fenomenul popririlor ar putea inregistra cresteri considerabile in urmatoarea perioada, ca urmare a conditiilor de trai tot mai grele. De asemenea, cheltuielile de intretinere in lunile de iarna depasesc, de multe ori, veniturile pensionarilor, aflandu-se, astfel, in imposibilitatea achitarii datoriilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »