Popririle asupra pensiilor salajenilor cresc necontenit

Magazin Salajean 21 februarie 2012 0

Popririle asupra pensiilor salajenilor cresc necontenitPensionarii salajeni fac tot mai greu fata cheltuielilor pe timp de iarna, acumuland datorii pe care nu le mai pot acoperi. Prin urmare, datornicii se trezesc cu pensiile ciuntate. Potrivit reprezentantilor Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, pensionarilor care nu isi achita darile catre bugetele locale ori care au restante la banci li se pun popriri asupra drepturilor de pensii.

Luna trecuta, nu mai putin de 435 de persoane incadrate in sistemul public de pensii au primit sume mai mici decat cele trecute pe cuponul de pensie. Este vorba de pensionarii care nu si-au achitat taxele si impozitele locale si de cei care au acumulat restante la plata ratelor la banci. In cazul datornicilor, administratiile locale transmit listele cu pensionarii restantieri, asupra carora se instituie popririle de pensii. In ambele situatii avem inregistrati, pentru luna ianuarie a anului in curs, 435 de pensionari pentru care s-au instituit popriri ale drepturilor de pensii, ne-a declarat consilierul superior al Serviciului de Plati Prestatii din cadrul CJP Salaj, Daniela Maxim.

Numarul celor care nu au reusit sa-si achite datoriile a crescut de la o luna la alta in lunile de iarna. Si anume, daca in luna octombrie anul trecut se inregistrau in jur de 380 de pensionari cu popriri pe drepturile de pensie, in luna noiembrie, numarul acestora a crescut la 410 in luna noiembrie, mentinandu-se la aproape acelasi nivel si in luna ianuarie a anului curent. Diferenta de aproximativ 30 de procente fata de lunile de vara arata ca pensionarii ajung in situatia retinerii unor sume din drepturile cuvenite din cauza cheltuielilor de intretinere a locuintelor pe timp de iarna.

Potrivit sursei citate anterior, majoritatea popririlor de pensii au loc din cauza restantelor acumulate de pensionari catre bugetele locale, prin neplata taxelor si impozitelor, sau catre institutiile bancare. Valoarea totala retinuta din pensiile acestora se ridica la 65.163 de lei pentru luna ianuarie, a precizat Daniela Maxim.

Nu putine sunt popririle emise din cauza restantelor la plata creditelor bancare, dat fiind faptul ca pensionarii pot accesa mult mai usor un credit. In cazurile de neplata a ratelor, bancile dispun oprirea unor sume din pensiile salajenilor prin intermediul CJP Salaj.

Numarul popririlor de pensii nu reprezinta neaparat numarul real al pensionarilor rau-platnici. Sunt cazuri in care pensionarii cu venituri mai ridicate au datorii neachitate catre mai multe institutii. Prin urmare, pe numele acestora se pot institui mai multe popriri pe baza titlurilor executorii judecatoresti.

Chiar si in aceste conditii, suma retinuta pentru neplata datoriilor catre bugetele locale sau banci nu poate depasi o treime din cuantumul pensiilor aflate in plata, decat cu acordul pensionarului. Cele mai multe popriri de pensii sunt in: municipiul Zalau, Cehu Silvaniei, Jibou, Romanasi, Agrij, Crasna etc.

Popririle asupra drepturilor de pensii este un fenomen in crestere in judet, dat fiind nivelul de trai al pensionarilor. Pensiile primite abia ajung, in majoritatea cazurilor, pentru plata facturii la incalzire si medicamente, astfel incat pensionarii sunt pusi in fata inevitabilului, si anume, sa renunte la o parte din pensie pentru a supravietui.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »