Pompierii salajeni si-au analizat actiunile de anul trecut

Magazin Salajean 9 ianuarie 2009 0

Pompierii salajeni si-au analizat actiunile de anul trecut

Salajenii nu sunt pregatiti in caz de incendiu

Pompierii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj si-au intocmit raportul de activitate pe anul 2008. Astfel, in decursul anului trecut, pompierii au efectuat 1.238 de controale si actiuni de prevenire, dintre care 61 in localitati, 888 la institutii si 289 la operatori economici. Rezultatele controalelor au aratat ca salajenii nu stau bine la capitolul in caz de incendiu…. Au fost constatate un numar de 2.853 de nereguli, dintre care cele mai multe la operatorii economici, 1.246. Pozitiv este faptul ca 1.946 dintre deficiente au fost solutionate operativ pe timpul controalelor, iar celelalte, care necesitau mijloace financiare, au fost analizate cu factorii de raspundere, stabilindu-se masuri de diminuare a pericolului pana la inlaturarea definitiva a deficientelor, ne-a comunicat Gheorghe Labo, inspector sef la ISU Salaj. Pentru deficientele constatate au fost aplicate un numar de 907 sanctiuni contraventionale din care 768 de avertismente si 138 de amenzi in cuantum de 76.000 lei.

In registrul de autorizare s-au inregistrat 54 cereri pentru obtinerea autorizatiilor de securitate la incendiu si una pentru obtinerea autorizatiei de protectie civila. Au fost eliberate doar 47 de autorizatii privind securitatea in caz de incendiu. In urma verificarilor in teren, sapte investitii nu au fost autorizate pe linia securitatii la incendiu si una pe linia protectiei civile, deoarece nu erau realizate masurile de securitate la incendiu.

376 de interventii ale pompierilor in 2008

O atentie deosebita s-a acordat la planificarii, pregatirii, organizarii, desfasurarii si conducerii actiunilor de interventie. Astfel, personalul din cadrul compartimentului Monitorizare situatii de urgenta si Dispecerat au asigurat serviciul permanent in punctul de comanda, monitorizand situatiile de urgenta produse in zona de competenta a inspectoratului. Structurile de interventie din localitatile Zalau, Jibou, Simleu-Silvaniei, Cehu-Silvaniei, Ileanda, Nusfalau si Hida au fost alertate de 376 de ori pentru a actiona in vederea stingerii a 141 de incendii si a 17 arderi necontrolate. De asemenea, pompierii au fost alertati la 49 inundatii, la 22 de descarcerari, doi innecati, trei tentative de suicid, 11 salvari de animale, 29 de asanare munitie, 32 de deblocari usi, 20 de transport apa, cinci degajari de persoane si alte 45 de interventii. Din pacate, exista o crestere cu 15 la suta a situatiilor de urgenta produse in anul 2008 – 376 interventii – fata de anul 2007 – 325 interventii. Ca urmare a incendiilor produse, au fost distruse bunuri in valoare de 1.051.069 de lei, dar au fost si bunuri salvate in valoare de 15.715.314,15 lei.

Munitie neexplodata la Zalau

Pe parcursul anului trecut, pompierii pirotehnisti au fost asaltati de salajeni pentru a participa la 23 de interventii la munitia ramasa neexplodata. Astfel, pirotehnistii din cadru ISU Porolissum Salaj au executat sase detonari la poligonul din localitatea Crasna. Dupa cum se stie, a reprezentat o premiera pentru judetul nostru descoperirea in luna februarie a celor 1.493 de elemente de munitie pe domeniul SC Perfecta SRL, a declarat inspectorul sef al ISU Salaj. Timp de aproape doua luni, pirotehnistii salajeni au indentificat, ridicat si transportat in poligonul de la Crasna, in conditii de maxima siguranta, fiecare element de munitie, in vederea detonarii lui.

63 de interventii amanate

In 2008 au existat 63 de situatii in care pompierii militari au fost intorsi din drum in timpul deplasarii la interventii. Consideram faptul ca numarul acestor intoarceri din drum este unul destul de mare. Sunt situatii in care oamenii apeleaza dispeceratul pentru a solicita ajutor de urgenta, dar, intre timp, isi rezolva problema. De asemenea, am avut si doua apeluri false la numarul de urgenta 112. Pentru astfel de farse, acestor persoane le sunt imputate cheltuielile de deplasare a personalului implicat in interventie si, bineinteles, se va alege si cu o amenda si dosar penal, a precizat Gheorghe Labo.

22 de descarcerari

Descarcerarea din cadrul inspectoratului a ajuns (in urma solicitarilor) la 22 de accidente rutiere Cu tot efortul oamenilor din cadrul ISU Salaj, au avut loc si evenimente cu efecte negative asupra populatiei, in special in urma accidentelor rutiere la care au intervenit echipajele noastre de descarcerare. Anul 2008 a fost unul foarte solicitant pentru echipajele specializate pentru descarcerare. In acest sens, s-a intervenit la un numar de 22 de accidente rutiere care, din nefericire, s-au soldat cu 46 de victime, dintre care 16 adulti si un copil raniti grav, 15 morti si 14 persoane salvate.

In urma analizei raportului de activitate pe anul 2008, reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum Salaj au decis ca in anul 2009 sa se axeze pe informarea preventiva a populatiei in cazul unor situatii de urgenta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »