Pompierii salajeni sarbatoresc astazi Ziua Protectiei Civile

Magazin Salajean 26 februarie 2010 0

Pompierii salajeni sarbatoresc astazi Ziua Protectiei Civile

Duminica se implinesc 77 de ani de la infiintarea protectiei civile in Romania, ocazie de sarbatoare si pentru lucratorii in domeniu din judetul Salaj. Pentru a marca momentul, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al judetului Salaj organizeaza astazi, 26 februarie, Ziua portilor deschise.

Evenimentul va avea loc la sediul unitatii din municipiu unde vor fi prezentate tehnica si materialele de interventie specifice la dezastre, vor fi desfasurate concursuri cu copiii participanti si vor fi oferite materiale de informare preventiva. De asemenea, vor fi tinute discursuri si va fi prezentat istoricului Serviciului de Protectie Civila, manifestare la care au fost invitate sa participe oficialitatile salajene.

Pe parcursul anului 2009, serviciul de protectie civila si compartimentul SEVESO a executat mai multe activitati specifice. Printre acestea se numara monitorizarea permanenta a alunecarilor de teren de pe Dealul Ortelecului, precum si participarea la proiectul de Realizare a sistemului informatic si de avertizare-alarmare in aval de barajul Varsolt. Personalul de specialitate al serviciului de protectie civila a coordonat si activitatea echipei pirotehnice din cadrul Detasamentului de Pompieri Zalau, la interventiile de cercetare, identificare, transport si depozitare munitie ramasa neexplodata de pe teritoriului judetului Salaj, si a executat distrugerea munitiei in Poligonul Crasna.

Serviciul de protectie civila a efectuat, anul trecut, 1.109 verificari privind organizarea pe linia situatiilor de urgenta si elaborarea planurilor de interventie, in 11 localitati aflate in zona de inundabilitate, 121 de zone cu alunecari de teren, la 131 de mijloce de instiintare alarmare, in 641 de spatii de adapostire si la 172 de spatii de evacuare, fiind urmarita si identificarea potentialelor surse de risc.

Prin instruirea operatorilor economici care colecteaza deseuri metalice s-a reusit determinarea acestora sa respecte prevederile legale, observandu-se o scadere masiva a cantitatii de munitie asanata in anul 2009. In conformitate cu Directivele SEVESO, au fost eliberate 23 de avize pentru transportul de deseuri periculoase si s-au intocmit si transmis 125 de notificari de executare a transporturilor de deseuri periculoase, organelor cu responsabilitati in transportul acestora.

Protectia Civila din Romania a luat nastere la data de 28 februarie 1933, prin decret legal, sub denumirea de Apararea pasiva contra atacurilor aeriene. De-alungul celor 77 de ani de existenta, au survenit mai multe modificari organizatorice, dar indiferent de denumire, forma de organizare sau de autoritatea tutelara, protectia civila a stat alaturi de cetatenii judetului Salaj, in situatii extreme, luptand cu dezastrele provocate de natura sau de mana omului, salvand vieti si bunuri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »