Pompierii salajeni, mereu la datorie in slujba cetatenilor

Magazin Salajean 20 august 2007 0

Pompierii salajeni, mereu la datorie in slujba cetatenilor

* Cele 34 de echipaje de interventie din cadrul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj au intervenit, de la inceputul anului si pana acum, la 230 de evenimente, din care 128 de incendii, doua inundatii, 15 solicitari pentru asanare de munitie si 85 de descarcersri si alte interventii

Potrivit colonelului Viorel Barar, imputernicit ca prim-adjunct al ISU Salaj, in cadrul interventiilor s-a intocmit un plan de masuri in vederea prevenirii incendiilor la ocoalele silvice si obiectivele agricole. Un alt plan de masuri a fost intocmit pentru combaterea secetei, astfel ca, echipajele noastre au transportat 180.000 de litri de apa potabila in localitatile afectate de canicula. Cele mai multe astfel de interventii au fost in comuna Badacin la Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala pentru persoanele cu handicap, la manastirea Bic si in comuna Simisna, a spus colonelul Barar.

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj are in dotare sase barci pneumatice de cate zece persoane, cu motopropulsoare Yamaha, 25 de autospeciale de interventie, sapte autospeciale utilizate la descarcerari si sapte motopompe.

Incepand cu data de 15.12.2004, conform Hotararii Guvernului 1492/2004 s-a infiintat Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, ca serviciu deconcentrat in subordinea Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ca rezultat al unificarii intre Grupul de Pompieri Porolissum si Inspectoratul de Protectie Civila Salaj.

Statistica incendiilor arata ca, in ultimii ani, in Romania, in ciuda eforturilor facute de pompierii militari, numarul incendiilor soldate cu victime si pagube materiale importante la gospodarii s-a mentinut ridicat. In anul 2006, pe teritoriul Romaniei au avut loc 12.926 incendii (in medie 35 pe zi), reusindu-se salvarea a 1.284 de persoane (964 adulti si 320 copii) si protejarea de bunuri si instalatii in valoare de peste 468 milioane de lei (138 milioane Euro). Pagubele produse in urma incendiilor au fost estimate la 84,4 milioane lei (24,8 milioane Euro), fata de 67 milioane lei in anul 2005. Ponderea pierderilor materiale produse in urma incendiilor, in totalul valorii bunurilor protejate este de 18 la suta. Rata incendiilor la suta de mii de locuitori a fost de 60, iar rata incendiilor la mia de kilometri patrati de 54.

Media incendiilor la 100.000i locuitori in judetul Salaj a fost de 44, in timp ce la 1.000 kilometri patrati media a fost de 28. Din acest punct de vedere, Salajul ocupa locul noua la mia de kilometri patrati si locul 14 la suta de mii de locuitori.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »