Polul ploilor s-a mutat la Zalnoc

Magazin Salajean 7 iunie 2012 0

Polul ploilor s-a mutat la Zalnoc Precipitatiile abundente cazute in cursul acestei saptamani nu au afectat comunitatile salajene. Nu s-au inregistrat inundatii si nici pagube in reteaua de infrastructura si nici pe terenurile agricole. Pe cursurile de apa din judet nu s-au masurat depasiri ale cotelor de atentie, chiar daca nivelul apelor este in crestere.

Avertizarile meteorologilor si hidrologilor din ultimele zile s-au adeverit, in Salaj inregistrandu-se cantitati insemnate de precipitatii. Potrivit directorului Sistemului de Gospodarire al Apelor Salaj, Dumitru Gorgan, in judet nivelul apelor este in crestere, dar nu s-au inregistrat inundatii. Pe toate cursurile de apa din Salaj s-au semnalat cresteri al nivelului acestora din cauza precipitatiilor abundente. Pe niciunul dintre acestea nu s-a ajuns la cota de atentie, a precizat directorul SGA Salaj. Asa cum a mentionat acesta, ieri dimineata, la Rastoci, Somesul masura 144 de centimetri (cu mult sub cota de atentie de 380 de centimetri); la Almasu pe Valea Almasului erau 24 de centimetri (fata de 160 de centimetri), iar in Hida, tot pe Valea Almasului se inregistrau 52 de centimetri (fata de cota de atentie de 200 de centimetri). In Simleu Silvaniei, pe Valea Crasnei, ieri se inregistrau 137 de centimetri (fata de 300 de centimetri), iar in Crasna 45 de centimetri fata de 200 de centimetri. In Marca, Valea Barcaului masura 62 de centimetri (fata de 150 cota de atentionare), in Poiana Blenchii se inregistrau 30 de centimetri pe Valea Poiana Blenchi (fata de 200 cat reprezinta cota de atentie), iar pe Valea Zalaului in Borla s-au masurat 62 de centimetri fata de 250 cat este cota de atentie. Nici pe lacul Virsolt, asa cum aprecia Dumitru Gorgan, nu sunt probleme, deoarece gradul de umplere al lacului este de 84 la suta.

Directorul SGA Salaj a mai informat ieri, ca cel mai mult a plouat la Zalnoc (comuna Bobota). Aici, in interval de 24 de ore, la postul pluviometric s-a inregistrat o cantitate de 36 de litri pe metru patrat. In acelasi interval de timp, la Zalau s-a cuantificat mult mai putin fata de cantitatea de precipitatii cazute la Zalnoc, respectiv, de 15,6 litri pe metru patrat. Niciuna dintre aceste valori nu se apropie de maximul istoric masurat in 21-22 iunie 2010 in municipiu, de 62,8 litri pe metru patrat.

Prefectul Salajului, Filonas Chis, a mentionat ca pana ieri nici prim-edilii salajeni, nici reprezentantii comandamentului pentru situatii de urgenta si al Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta nu au semnalat inundatii in judet, iar cele care au fost invocate de unii locuitori din cartierul Pacii, au fost incluse in categoria mici baltiri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »