Politistii salajeni, cu ochii si radarele pe conducatorii auto

Magazin Salajean 25 octombrie 2007 0

Politistii salajeni, cu ochii si radarele pe conducatorii auto

* Atat politistii salajeni, cat si cei din intreaga tara desfasoara in aceasta luna actiuni tematice pe linia conducerii vehiculelor cu viteza peste limita admisa de lege. Totodata, oamenii legii ii vor avea in vizor si pe soferii care conduc sub influenta bauturilor alcoolice.

Comisarul de politie Liviu Cipleu, din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Salaj, ne-a declarat ca in perioada 22-28 octombrie vor fi organizate si desfasurate actiuni pe linia verificarii valabilitatii asigurarii obligatorii de raspundere civila, pe linia disciplinizarii pietonilor si pe linia neacordarii prioritatii de trecere pietonilor si vehiculelor.

Consumul de alcool continua sa-si extinda numarul de victime, ocupand, impreuna cu fumatul, primul loc in topul viciilor. Cercetarile si studiile efectuate au stabilit faptul ca bauturile alcoolice consumate de conducatorii auto maresc riscul producerii de accidente rutiere, fata de cei care nu au consumat alcool, a spus comisarul Cipleu.

Potrvit statisticilor, consumul de alcool devenit deja obicei poate avea o multitudine de repercusiuni pentru sanatatea omului, cel mai afectat fiind ficatul, la nivelul caruia alcoolul este metabolizat. Printre cele mai intalnite afectiuni cauzate de consumul de alcool este ciroza hepatica. Aceasta boala se instaleaza dupa o lunga perioada de consum de alcool etilic si consta in necroza celulelor hepatice precum si pierderea functiei hepatice, partiala sau totala. Printre bolile determinate de consumul excesiv de alcool se mai numara hepatita toxica, diabetul zaharat, coma alcoolica, ulcerul gastric, disfunctiile cerebrale si distrugerea celulelor nervoase.

Ce spune legea?

Legea pedepseste aspru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, dupa ce soferul acestuia a consumat bauturi alcoolice, iar concentratia de alcool in sange depaseste limita legala. Astfel, cei care se incumeta sa urce la volanul autovehiculului cu cateva pahare la bord risca o pedeapsa cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Refuzul, impotrivirea sau sustragerea unei persoane care conduce pe drumurile publice un autovehicul sau tramvai de a se supune recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei sau testarii aerului expirat, se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Daca rezultatul testarii arata o concentratie mai mare de 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau indica prezenta in organism a substantelor ori produselor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare, conducatorii de vehicule sunt obligati sa se supuna recoltarii probelor biologice. Masura s-a luat in conditiile in care o concentratie de peste 0,80 este considerata infractiune si intra sub incidenta legii penale. In cazul accidentelor de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, soferii sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante.

Potrivit informatiilor primite de la IPJ Salaj reiese ca de la inceputul anului si pana acum s-au produs peste 10 accidente provocate de consumul de bauturi alcoolice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »