Politistii rutieri si de ordine publica, aruncati in curtea primariilor

Magazin Salajean 30 septembrie 2011 0

Politistii rutieri si de ordine publica, aruncati in curtea primariilor

Dupa reorganizarea politistilor rurali, vine si randul celor de la orase. Ministerul Administratiei si Internelor a lansat un proiect prin care politistii nationali de la structurile de circulatie rutiera si ordine publica sa fie preluati de politiile locale. Mai precis, acestia vor ajunge la cheremul primarilor.

Aproape 70 de agenti ai politiei nationale care lucreaza la nivelul municipiului Zalau ar putea ajunge in subordinea administratiilor locale. Este decizia Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) cu privire la reorganizarea structurilor de circulatie rutiera si ordine publica. Conform proiectului, politia locala se va ocupa integral de activitatea de politie rutiera si de ordine publica, preluand inclusiv sectiile de politie de la nivelul municipiului. Politia statala va ramane doar cu activitatea judiciara, cercetarea si intocmirea dosarelor pentru infractiuni si trimiterea acestora in judecata. De cealalta parte, noile modificari ar putea da dreptul agentilor locali sa intocmeasca dosare penale, sa raspunda solicitarilor venite prin sistemul de urgenta 112, sa-i amendeze pe soferii care incalca regulile de circulatie si chiar sa tina piept multimilor la mitinguri.

Iar transferul agentilor politiei nationale la politia locala aflata in subordinea primariilor este la un pas sa devina realitate, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat conceptia de reconfigurare a sistemului de ordine publica prin transferul de personal si responsabilitati in coordonarea administratiei locale. In acest context, Guvernul Romaniei va adopta legislatia necesara pentru transferul de responsabilitati in domeniile ordinii publice si circulatiei rutiere de la politia nationala catre politia locala pentru a creste astfel eficienta actiunilor de pe teren, se arata in respectivul document.

Directorul Politiei Locale Zalau, Mircea Bara, ne-a declarat ca aceasta decizie de comasare a politistilor locali cu agentii de politie nationala rezolva o problema spinoasa. Largirea ariei de competenta odata cu transformarea agentilor comunitari in locali a dus la suprapunerea atributiilor acestora cu politistii nationali de la ordine publica. Erau astfel doua structuri diferite cu aceleasi atributii pe linia de ordine publica stradala. Prin acest proiect se va reglementa acest aspect, astfel incat un singur operator sa detina competente pe linia mentionata, a declarat Mircea Bara. Potrivit acestuia, transferul politistilor nationali nu presupune si mutarea locului de munca actual. Ei isi vor desfasura activitatea in cadrul institutiilor in care se afla la aceasta data.

Proiectul nu face referire si la finantarea noilor politisti locali. Sub forma de propuneri, aceasta ar urma sa se faca doua treimi de la minister si o treime de la bugetul local. Primarul municipiului Zalau, Radu Capilnasiu, sustine ca este de acord cu aceste modificari, desi, cel mai probabil, vor ingreuna bugetul local. E foarte greu de spus daca este sau nu un lucru benefic reorganizarea structurilor de politisti locali conform propunerilor ministerului, cu atat mai mult cu cat acest lucru presupune costuri suplimentare pentru bugetul local. Chiar daca se mentioneaza ca transferul politistilor de la circulatie rutiera si ordine publica se face impreuna cu fondurile de salarii actuale, organizarea si desfasurarea activitatii va costa visteria municipalitatii. Insa, din punctul meu de vedere, proiectul se apropie de specificul local. Mai precis, este binevenita aceasta schimbare care va elimina suprapunerea atributiilor agentilor de politie locala cu cea nationala. Mai mult, astfel se vor putea desfasura mai multe activitati in functie de nevoile la nivel local si nu doar dupa tematicile primite de la minister, ne-a comunicat edilul Zalaului.

In prezent, sunt angajati la Politia Locala Zalau un numar de 49 de lucratori cu atributii pe linie de ordine si liniste publica. Numarul acestora ar putea fi suplimentat cu alte cateva zeci de cadre. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, Maria Cristea, la nivelul Politiei Municipiului Zalau sunt incadrati dupa cum urmeaza: 52 de agenti de politie si doi ofiteri la Biroul de Ordine Publica si 12 agenti de politie si doi ofiteri la Biroul Rutier Zalau.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »