Politistii din comunele salajene, reorganizati in structuri regionale

Magazin Salajean 24 ianuarie 2011 0

Politistii din comunele salajene, reorganizati in structuri regionale

Cele aproximativ 57 de posturi de politie comunale din judetul Salaj urmeaza a fi desfiintate, din cauza ca sunt structuri dezorganizate si ineficiente a declarat vineri, la Zalau, seful Politiei Romane, chestorul principal Liviu Popa. Acesta a dat insa asigurari ca sefii de post si lucratori ai sefilor de post nu isi vor pierde locul de munca.

Inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane, dr. Liviu Popa, invitat vineri, la Zalau, la prezentarea Bilantului de activitate 2010 al Inspectoratului Judetean de Politie Salaj, a declarat ca pregateste un proiect de reformare a posturilor de politie comunale, care urmeaza a fi facut public pana la jumatatea lunii februarie si care ar putea fi aplicat cel tarziu de la 1 mai anul acesta. Mai precis, cele 57 de posturi de politie comunale existente la nivelul judetului Salaj vor disparea.

In baza acestui proiect, toate posturile de politie comunale vor fi desfiintate, acestea urmand sa fie comasate in sectii de politie regionale. Cu alte cuvinte, localitatile rurale nu vor ramane fara politie, care va fi doar reorganizata. Astfel ca politistii din cadrul acestor posturi nu vor fi disponibilizati, in schimb vor primi atributii mult mai clare.

Suntem in dezbatere si in analiza cu un proiect privind reorganizarea Politiei Rurale, ca o parte componenta a ceea ce inseamna reorganizarea structurala si functionala a Politiei Romane. Totul este in faza de proiect. Va asigur ca pana la jumatatea lunii februarie va fi definitivat si prezentat public. Am luat aceasta hotarare din prisma mai multor aspecte, primul fiind acela ca Romania este singura tara din Europa in care mai exista posturi de politie. Al doilea aspect ar fi ca unitatile mici si dispersate, indiferent de unde sunt, nu au eficienta. Deocamdata insa, acest proiect nu este definitiv, de aceea nu pot sa va spun acum foarte clar. Vorbim despre o restructurare a politiei rurale, o desfiintare a posturilor de politie, vorbim despre reinfiintarea unor structuri, cum ar fi sectoristul, vorbim despre dezvoltarea unor concepte care sa aduca mai multa eficienta si orientare a resurselor spre prioritati, a declarat dr. Liviu Popa.

Potrivit acestuia, in mediul rural, nu va fi o reducere de personal. Subliniez insa ca tot ceea ce inseamna sefi de post si lucratori ai sefilor de post nu isi vor pierde locul de munca. Anume, sefii de post vor fi sectoristi in mediul rural, iar ajutorii acestora vor fi in patrulare. Sa fie foarte clar insa: nu accept nici ideea ca seful de post este agent electoral, nici ca este sponsor in stanga si dreapta, a mai adaugat seful Politiei Romane. Acesta a precizat ca imobilele in care functioneaza in acest moment sectiile de politie comunale vor fi transformate, in cazul in care apartin Inspectoratului General al Politiei, fie in locuinte de serviciu, fie in case de odihna sau chiar se va renunta la ele.

In plus, a explicat Liviu Popa, exista orașe in Romania care nu ar avea nevoie de politie, dar pentru care se cheltuiesc mult mai multi bani decat pentru un post de politie al unei comune de aceeasi marime. In incheiere, chestorul Politiei Romane le-a transmis politistilor salajeni sa nu mai fie atat de ingandurati, ca schimbarile vor avea un efect pozitiv asupra activitatii politienesti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »