Politistii comunitari, trimisi pe capul firmelor

Magazin Salajean 12 martie 2010 0

Politistii comunitari, trimisi pe capul firmelor

Parlamentarii vor competente marite pentru Politia Locala, conform unui proiect de lege aflat in discutie, in prezent, in Parlamentul Romaniei. Conform prevederilor proiectului de lege, in curand, comerciantii ar putea fi controlati cu privire la activitatea financiara de catre politistii locali, indiferent daca acestia din urma au sau nu studii de specialitate. Noul proiect de lege prevede ca politistii locali vor avea dreptul sa ia la puricat actele firmelor care realizeaza activitati comerciale.

Si aceasta deoarece proiectul de lege care prevede infiintarea Politiei Locale, prin inregimentarea actualilor politisti comunitari, le va acorda acestora atributii extinse.

Initiativa legislativa, care in prezent este analizata de comisiile de specialitate din Camera Deputatilor, a starnit deja valuri de reactii in mediul de afaceri. Asta, deoarece comerciantii sustin ca agentii politiei locale nu au studii economice, ceea ce anuleaza din start corectitudinea controlului, existand riscul ca acestia, din cauza lipsei cunostintelor de profil financiar, sa aplice sanctiuni contraventionale in mod abuziv. De cealalta parte, initiatorii actului normativ avanseaza ideea ca totul se invata, iar daca va fi depistat fie chiar si un singur evazionist, legea si-ar atinge scopul.

Seful Politiei Comunitare din cadrul Primariei Zalau, Mircea Bara, ne dezleaga, pana la urma, intreg misterul: Potrivit noului proiect de lege, politia locala, pe langa atributiunile pe care le are la aceasta data, urmeaza sa se mai ocupe de inca trei componente. Una dintre acestea se refera la preluarea activitatii Serviciului Corp Control Comercial din cadrul primariilor, in structurile Politiei Locale.

Astfel, persoanele din Primarie care s-au ocupat de aceasta activitate pana acum, vor continua sa faca acelasi lucru, insa din pozitia de politist local. Astfel, conform initiatorilor noii legi de infiintare a Politiei Locale, agentii viitoarei structuri de politie locala vor putea sa controleze activitatea firmelor care desfasoara acte comerciale in spatiile publice, dar si in constructii, urbanism si protectia mediului, cu scopul de a veghea la respectarea legilor in vigoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »