Politistii comunitari isi reclama angajatorul la ITM

Magazin Salajean 7 octombrie 2010 0

Politistii comunitari isi reclama angajatorul la ITM

Si politistii comunitari zalauani au nemultumiri in privinta salarizarii pentru orele de munca depuse, motivand incalcarea prevederilor stabilite in Codul Muncii. Aceste nemultumiri au ajuns, sub forma de sesizare, in atentia inspectorilor de munca din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, care vor demara cercetari in cadrul Politiei Comunitare Zalau.

O persoana care a dorit sa-si pastreze anonimatul ne-a adus in atentie, printr-o sesizare primita la redactie, ca la Politia Comunitara Zalau zilele de sambata si duminica sunt platite ca o zi obisnuita din timpul saptamanii. Politistii comunitari lucreaza in wekend fara a fi platiti dublu fata de o zi obisnuita sau, in cel mai rau caz, fara a primi compensatie zi libera pentru ziua lucrata in weekend. La Politia Comunitara din Zalau, zilele de sambata si duminica sunt platite normal ca o zi obisnuita din timpul saptamanii. Desi conform Codului Muncii si legii 188/1999 sambata si duminica sunt considerate zile nelucratoare iar cei care lucreaza in zilele respective ar trebui sa fie recompensati dublu, acest lucru la Politia Comunitara din Zalau nu se intampla. Va rog sa va documentati si sa vedeti ca aceste nelegalitati se intampla, se arata in sesizarea respectiva.

Contactat telefonic, directorul Politiei Comunitare Zalau, Mircea Bara, ne-a declarat ca in cadrul unitatii pe care o conduce nu sunt niciun fel de ilegalitati. Un lucru este sigur: la noi se respecta Codul Muncii. Dat fiind ca agentii comunitari trebuie sa fie la datorie 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, se lucreaza pe ture. Prin rotatie, e normal ca angajatii sa efectueze ture si in timpul noptii si in zilele de sambata si duminica. Iar legea spune clar: << In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern >>. Astfel ca pentru zilele de weekend lucrate, agentii comunitari primesc in compensare zile libere in celelalte zile ale saptamanii. Iar in privinta orelor suplimentare efectuate, si acestea se compenseaza cu timp liber. Am avut discutii si cu sindicatele pe aceeasi tema, insa le-am explicat ca nu este vorba de nicio ilegalitate. Repet, Codul Muncii se respecta, a declarat Mircea Bara.

Aceeasi sesizare a ajuns insa si la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj, astfel ca inspectorii de munca sunt cei care vor trebui sa faca lumina in acest caz. Ne vom ocupa in termen legal pentru cercetarea cazului. Vom cerceta respectarea conditiilor stabilite de comun acord prin contractul colectiv de munca si faptele sesizate de nemultumiti. Este un caz mai aparte, fiind vorba de o sesizare impotriva unei institutii a statului, a declarat inspectorul sef adjunct al ITM Salaj, Ovidiu Muresan. Vom reveni cu amanunte in acest caz, la finalizarea cercetarilor efectuate de inspectorii de munca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »