Politisti salajeni acuzati de abuz in serviciu

Magazin Salajean 4 decembrie 2007 0

Politisti salajeni acuzati de abuz in serviciu

Un elev in varsta de 16 ani s-a prezentat vineri la redactia cotidianului nostru pentru a reclama un presupus abuz al politistilor care l-au anchetat in legatura cu furtul unui telefon mobil. Intrucat elevul are in sprijunul acuzatiilor sale numai propria constiinta, fara alte dovezi palpabile, ne rezumam la a reda aceasta declaratie, urmata de punctul de vedere al politistilor, vis-a-vis de cele reclamate. Lasam comentariile in seama cititorilor si stabilirea adevarului in seama celor indreptatiti sa il afle.

Declaratie lui Serban Radu, 16 ani, din Mesesenii de Sus, elev in clasa a IX-a la Grupul Scolar Mihai Viteazul: Miercuri, 28 noiembrie, s-a furat un telefon din camera colegului de la internat. S-a furat in jurul orelor 3.00 – 4.00 (p.m. nota red.). Atunci eu eram plecat la scoala. Am plecat la 2.00 si m-am intors la 7.00. In urmatoarea zi a venit politia la intenat, mai apoi la liceu, m-au luat de la meditatii si m-au dus la sectie. Acolo mi-au luat amprente, am dat doua declaratii in care am spus ca n-am furat nici un telefon. Dupa aceea mi-au spus ca merg pana acasa la mine, la Mesesenii de Sus, unde au facut perchezitie cu mandat de perchezitie si i-au intrebat pe fratii si parintii mei care au spus ca nu am adus nici un telefon si ca nu am fost in saptamana respectiva acasa. Dupa ce s-au intors de la meseseni au spus ca eu l-am luat, spunand ca au fost la parinti si mi-au gasit telefonul, dar nu mi l-au aratat. Dupa care mi-au pus pe mana ceva sare, au luat o bota pe care au pus-o intre doua mese si m-au invartit pe ea, cu mainile si picioarele legate, in timp ce ma apasau cu piciorul in piept si pe cap. I-am rugat frumos sa ma lase sa duc la scoala, dar ei au spus ca-si baga aia in scoala mea, ca nu fac eu multa pensie. Au scos doua bastoane din dulap si au vrut sa ma loveasca. Atunci am recunoscut ca eu. De frica le-am spus ca eu am facut. Dupa care mi-au spus ca ma duc acasa, sa mai perchezitioneze. Au venit acasa, m-au prins de amandoua mainile, dar eu m-am smucit din mainile lor si am fugit in casa. Acolo le-am spus ca tot ce am zis a fost o minciuna, ca eu n-am luat nici un telefon.

Punctul de vedere al Inspectoratului de Politie Judetean Salaj, prin vocea inspectorului Tincuta Dumuta, purtator de cuvant al institutiei: In data de 29 noiembrie a.c., Politia Municipiului Zalau a fost sesizata de catre un elev al Grupului scolar Mihai Viteazul, cazat in caminul scolii, despre faptul ca telefonul mobil i-a fost furat in ziua precedenta din camera. La fata locului s-au deplasat doi politisti de la Biroul de Investigatii Criminale, care au constatat ca usa camerei nu fusese fortata si astfel, persoana care a luat telefonul mobil a intrat cu cu chei potrivite. Intrucat cheie de la usa au doar reclamantul, colegul sau de camera si pedagogul, politistii au stat de vorba cu Serban Radu (16 ani), de fata fiiind si pedagogul, si l-au chemat apoi la politie sa dea o declaratie scrisa. La sediul politiei municipale, tanarul a ajuns in jurul amiezii si a fost audiat aproximativ 30 de minute. In declaratia data, Serban Radu a specificat ca nu a furat telefonul mobil, motiv pentru care a fost lasat sa plece. Intrucat saptamana trecuta, elevului reclamant i-a disparut, in acelasi mod, si un MP3 player si pentru a verifica veridicitatea informatiilor oferite de Serban Radu, politistii s-au dus in localitatea de domiciliul a acestuia, respectiv Mesesenii de Sus, unde au stat de vorba cu parintii si fratele lui. In jurul orelor 17,00, politistii s-au intors in Zalau. L-au gasit pe tanar in fata politiei municipale, unde ii astepta. Dupa ce au mai discutat, Serban Radu le-a spus politistilor ca, intr-adevar, el a furat telefonul mobil, dar ca l-a trimis imediat dupa aceea la Mesesenii de Sus, pe un taximetrist. S-au urcat cu totii in masina si au pornit din nou spre Mesesenii de Jos. Pe drum s-au intalnit cu taximetristul care le-a spus oamenilor legii ca nu este nimic adevarat din ce a spus tanarul. Politistii l-au condus apoi acasa pe Serban Radu. Precizez ca pe toata durata de timp cat tanarul si politistii si-au petrecut-o impreuna, Serban Radu nu a fost agresat in niciun fel sau tratat inuman de catre oamenii legii, din contra, acestia i-au dat chiar si mancare. Nu excludem ca afirmatiile tanarului sa fie influentate de scenele din filmele americane sau de fratelui sau recidivist.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »