Politia – cu ochii pe scolile rau famate din Salaj

Magazin Salajean 24 martie 2009 0

Politia - cu ochii pe scolile  rau famate  din SalajPolitia de Proximitate Salaj, in colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Judetean (IJJ) si Politia Comunitara, a initiat din data de 14 ianuarie 2009 un plan de actiuni la nivelul unitatilor de invatamant din judetul Salaj. Scopul acestei colaborari consta in asigurarea masurilor de siguranta in incintele si perimetrele scolilor, dar si modalitatile de colaborare intre aceste structuri pentru a asigura un climat de securitate publica, ne-a comunicat Dida Constantin, seful Politiei de Proximitate Salaj.

Astfel, fiecare unitate scolara din judet a fost inclusa in itinerariile de patrulare auto si pedestre ale politiei, jandarmeriei si politiei comunitare. Dupa cum ne-a comunicat inspectorul Dida, in fiecare saptamana rezultatele acestor patrulari sunt centralizate, astfel incat, la nivel de judet sa poata fi stabilite scolile cu cel mai ridicat risc de siguranta. In aceste unitati de invatamant au fost identificate mai multe grupuri de elevi care tulbura linistea si ordinea, atat in timpul orelor petrecute la scoala, cat si in timpul liber. Este vorba de posibilitatea comiterii unor infactiuni cu acte de violenta in randul tinerilor. Spre exemplu, saptamana trecuta, trei tineri din Simleu Silvaniei, doi de 15 ani si unul de 16 ani, s-au luat la bataie. Fiind in zona, agentii politiei de proximitate au intervenit, dupa care i-au atentionat pe batausi ca la urmatoarea abatere vor fi trasi la raspundere. Ca masura, batausii au primit cate un avertisment scris, a precizat seful Politiei de Proximitate.

Ca urmare, in saptamana 5-12 martie, la nivel de judet au fost identificate sapte scoli cu risc de siguranta ridicat, si anume: Scoala de Arte si Meserii Mesesul Zalau, Grupul Scolar Octavian Goga Jibou, Gr. Sc.Iuliu Maniu Simleu Silvaniei, Liceul de chimie Voievod Gelu Zalau si Gr. Sc. Ileanda, Nusfalau si Surduc. In aceeasi perioada, echipele mixte ale fortelor de ordine au asigurat si supravegherea in permanenta a traseelor de deplasare la 30 de unitati de invatamant din judet. In fiecare zi, intre orele 7:30 si 8 si intre 13:30 si 14, politistii, impreuna cu jandarmii si agentii comunitari actioneaza in zona scolilor si pe traseele stradale, a precizat Dida Constantin. In urmatoarea saptamana, in perioada 12-19 martie, numarul scolilor incadrate la unitati de invatamant cu risc de siguranta s-a redus. Este vorba de grupurile scolare din Surduc si Ileanda care au fost scoase de pe lista neagra a scolilor in cadrul carora pot surveni infractiuni in randul elevilor.

Totodata, jandarmii din cadrul IJJ Salaj au desfasurat actiuni pentru asigurarea ordinii si a sigurantei civice in zona unitatilor de invatamant pe parcursul anului 2009. Dupa cum ne-a comunicat Cristian Bolfa, ofiterul de relatii publice al IJJ Salaj, echipajele de jandarmi au actionat in zona unitatilor scolare, in incinta acestora si in zona statiilor de autobuz din apropierea scolilor. In urma acestor actiuni s-a aplicat o sanctiune contraventionala cu amenda in suma de 200 de lei, pentru comiterea de acte de agresiune verbala, dar si zece avertismente pentru patrundere fara drept in incinta unitatii de invatamant, a afirmat Bolfa. In aceasta perioada, jandarmii au organizat si actiuni preventiv-educative cu elevii din mai multe scoli din municipiul Zalau, ocazie cu care s-au prezentat aspecte referitoare la cunoasterea institutiei Jandarmeriei Romane, notiuni privind reguli de comportament si prevenirea violentei in mediul scolar, dar si prevederile legale pentru prevenirea si combaterea violentei cu ocazia competitiilor si a jocurilor sportive.

Nici un absent la Cehu Silvaniei

Tot in vederea asigurarii ordinii si sigurantei in scoli, echipele mixte formate de agenti de politie, jandarmi si politisti comunitari au desfasurat o serie de actiuni privind fuga elevilor de la orele de curs. Astfel, in perioada 5-12 martie, agentii de ordine din Simleu Silvaniei au legitimat 42 de tineri din oras, pentru a verifica daca lipsesc de la ore. Au fost controlate si doua net-cafe-uri, unde au fost depistati 12 elevi care, din diferite motive, absentau de la orele de scoala, ne-a declarat Dida Constantin. Tot pe linia absenteismului scolar au avut loc actiuni si la Cehu Silvaniei, unde au fost verificate doua unitati de alimentatie publica. Aici, insa, echipele de ordine n-au gasit nici un elev care sa absenteze de la ore.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »