Podul de la Lozna va fi inaugurat de Pasti

Magazin Salajean 27 martie 2008 0

Podul de la Lozna va fi inaugurat de Pasti Podul peste raul Somes – cea mai mare investitie din comuna Lozna pe care administratia locala a avut-o in ultimii ani – va fi inaugurat oficial in 30 aprilie. Primarul Augustin Sabou ne-a declarat ca lucrarile sunt finalizate, dar ca echipele mai au de montat panourile si plasele de siguranta la balustradele podului astfel incat trecerea cursului de apa sa fie cat mai sigura.

Cum investitia este atat de aproape de final, localnicii au inceput deja sa foloseasca podul, insa doar pietonal. Structura, de 3 metri latime si 180 de metri lungime, va fi folosita si de traficul auto, pe o singura banda, dupa receptia oficiala a lucrarii. Este o investitie deosebit de importanta pentru noi, avand in vedere ca podul face legatura intre Lozna si comuna vecina Letca. Pana acum, oamenii erau nevoiti sa ajunga dintr-o comuna in alta cu bacul, dar noul pod ii scuteste de asta. De mentionat ca sarcina portabila pe care o suporta este de opt tone, a spus primarul Sabou.

Investitia este una derulata prin Programul de Dezvoltare Rurala (PDR). Cum beneficiarii sunt locuitorii a doua comune – Lozna si Letca, autoritatile administratiilor locale au realizat investitia asociindu-se, fapt apreciat la nivel central de cei de la Unitatea de Implementare a Proiectului (UIP). Prin asociere, cele doua comune au reusit sa atraga fonduri mai multe decat daca investitia era derulata doar de o parte. Valoarea totala a investitiei a fost de 1.8 milioane de lei, bani primiti prin PDR de la Banca Mondiala, la care s-a adaugat contributia de aproximativ 500.000 de lei pe care a trebuit sa o asigure cele doua comune (in medie, 230.000 de lei fiecare comuna).

Drumuri reabilitate

Tot pentru a imbunatati conditiile de trafic, administratia locala va continua reabilitarea, in acest an, a drumului dintre localitatile Lozna si Valea Loznei, tronsonul pe care va fi turnat beton avand o lungime de 5,6 kilometri. Lucrarile au inceput in noiembrie 2007, SC Tramar SA Baia Mare avand termenul de finalizare a investitiei stabilit pentru luna august 2008. Potrivit primarului Sabou, pentru modernizarea acestui drum sunt prevazuti 2 milioane de lei, asigurati de Guvern.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »