Pneumonii severe, contractate in unitatile hoteliere

Magazin Salajean 17 octombrie 2011 0

Pneumonii severe, contractate in unitatile hoteliere

Autoritatile atrag atentia, mai ales in sezonul rece, la o afectiune de sanatate care, daca nu este tratata corespunzator, poate duce la deces. Este vorba de pneumonia cu Legionella, reprezentand a treia cauza de pneumonie severa comunitara, cu un procent ridicat din infectiile nosocomiale. Rata de fatalitate este de 10-15 la suta, iar in pneumoniile nosocomiale de 25 procente. De regula, aceasta bacterie se regaseste in unitatile hoteliere neingrijite corespunzator.

Potrivit unui comunicat de presa remis de Directia de Sanatate Publica Salaj, in tara exista conditii favorizante pentru aparitia de cazuri sporadice, focare sau chiar epidemii. In acest sens, specialistii in domeniu fac cunoscute locurile de imbolnavire a unor cazuri confirmate de legioneloza, mai ales cele din unitatile hoteliere. Aceasta afectiune grava se transmite prin respirarea aerului contaminat cu Legionella sub forma de aerosoli. Acestia pot fi formati din picaturi fine de apa ce contin bacteria, prin deschiderea unui robinet sau dus, tragerea apei la toaleta, prin bulele ce se ridica din piscine etc. Bacteria poate trai si se poate multiplica in apa la temperatura de 20-45 grade Celsius. Pot fi gasite in mediul natural cum ar fi: rauri, lacuri si solul umed, de obicei in numar redus. In numar mare apar in sistemele artificiale de apa mentinute in conditii improprii. Principalele arii de risc din spatile de cazare, respectiv hoteluri, spitale si camine, sunt: dusurile si robinetele; piscinele, baile si saunele; turnuri de racire si condensatori de evaporare; fantani ornamentale, mai ales interioare; sisteme de stocare a alimentelor prin umidificare, se arata in informatia de presa.

Legioneloza este o forma de pneumonie cu o mortalitate de aproximativ 13 la suta, cauzata de bacteria Legionella pneomophilla. Bacteria poate cauza si alte boli mai putin severe. Boala debuteaza dupa aproximativ 3-6 zile de la infectie, dar poate aparea chiar si mai tarziu. Primele simptome sunt febra, frisoane, cefalee si dureri musculare. Sunt urmate de o tuse seaca si dificultati de respiratie, care pot progresa spre pneumonie severa. Aproximativ 30 la suta din cei infectati vor avea si diaree sau varsaturi si aproximativ 50 la suta devin confuzi sau delireaza. Diagnosticul sigur necesita teste specifice de laborator, care de obicei nu sunt facute pana cand bolnavii se intorc acasa.

Principalele masuri de preventie sunt: pastrarea apei calde fierbinti la 50-60

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »