Ploile torentiale continua sa loveasca Salajul

Magazin Salajean 29 iunie 2010 0

Ploile torentiale continua sa loveasca Salajul Inundatiile continua sa faca pagube serioase in judetul Salaj. Din cauza ploilor torentiale cazute duminica seara, peste 200 de gospodarii au fost inundate, cinci persoane au fost evacuate din calea puhoaielor, circulatia trenurilor a fost afectata dupa ce suvoaiele de apa au acoperit liniile ferate, iar cativa kilometri de drum judetean au fost spalati de ape.

Peste 200 de gospodarii din mai multe localitati judetene au fost inundate in urma precipitatiilor abundente cazute duminica seara. Cea mai afectata a fost comuna Napradea, unde inundatiile au afectat peste 150 de gospodarii, sute de hectare teren arabil si cateva podete din localitatile Napradea, Cheud, Tranis, Vadurele si Somes Guruslau. Au intervenit pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum al judetului Salaj, precum si membrii serviciilor voluntare pentru situatii de urgenta, care au evacuat cinci persoane din Fantanele si animalele din 20 de gospodarii. Au fost decolmatate un pod si sapte podete, precum si trei kilometri de santuri. De asemenea, structurile profesioniste pentru situatii de urgenta au intervenit cu motopompe si echipamentele din dotare pentru scoaterea apei din subsolurile si curtile afectate de inundatii.

O alta localitate afectata de inundatii este Somes Odorhei, unde curtile si beciurile a 60 de gospodarii au fost invadate de ape. Probleme deosebite s-au inregistrat si la nivelul orasului Jibou, unde cantitatile maxime de precipitatii au ajuns la 42,2 litri pe metru patrat, fiind inundate patru locuinte, precum si curtile si beciurile a 28 de gospodarii. Si localnicii din Rus au suferit pagube din cauza precipitatiilor abundente, subsolurile a 25 de locuinte fiind invadate de apa. Nici Zalaul nu a fost ocolit de inundatii, fiind afectate subsolurile a doua case, pe strada Sarmas si Nicolae Titulescu, respectiv subsolul unui bloc din municipiu.

Si soferii au avut probleme din cauza apelor revarsate pe drumuri. Traficul rutier pe DJ 108 G, intre localitatile Crasna si Varsolt, a fost intrerupt dupa ce, in zona unui pod aflat in lucrari de consolidare, apele paraului Martauta s-au revarsat pe carosabil. Pana la retragerea apelor, circulatia a fost deviata pe rute ocolitoare.

Inundatiile de duminica seara au afectat si mersul trenurilor. Acceleratul de Bucuresti – Satu Mare a fost nevoit sa opreasca in Halta Alunis, din comuna Benesat, dupa ce apele s-au revarsat peste liniile de tren. Seful Serviciului de marketing si mersul trenurilor din cadrul CFR Cluj, Nicoleta Malaiescu, ne-a comunicat ca duminica, in jurul orei 20, acceleratul de Bucuresti – Satu Mare a fost nevoit sa opreasca la Halta Alunis, unde, din cauza inundatiilor, au fost colmatate canalele din zona. Colegii de la infrastructura au actionat cu o vola pentru decolmatarea canalelor. Trenul accelerat a inregistrat astfel intarzieri de peste 40 de minute, a afirmat Nicoleta Malaiescu. Calatorii au fost nevoiti sa astepte in vagoane pana ce apele s-au retras. Din cauza intarzierii acceleratului, si alte trenuri au avut intarzieri de cate 10-15 minute.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »