Ploile torentiale au facut pagube de milioane in Buciumi si Dolu

Magazin Salajean 4 iunie 2010 0

Ploile torentiale au facut pagube de milioane in Buciumi si Dolu

O comisie mixta, formata din reprezentanti ai Prefecturii Salaj, ai Consiliului Judetean Salaj, ai Inspectoratului de Stat in Constructii Salaj si ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj, s-a deplasat, ieri, in localitatile Buciumi si Dolu, pentru evaluarea pagubelor produse de cantitatile mari de precipitatii din ultima perioada.

Comisia a urmarit, printre altele, starea constructiilor si a gospodariilor in care a patruns apa, suprafetele agricole spalate de suvoaie si culturile distruse, podurile si podetele distruse de viituri, portiunile de drum rupte, precum si pagubele in efectivele de animale suferite de localnici.

Atat localitatea Buciumi, cat si satul Dolu au fost lovite de forta apelor, in acest an. In Buciumi, cantitatile mari de precipitatii cazute la inceputul acestei saptamani au dus la formarea de suvoaie pe versanti, care au coborat in curtile localnicilor., ne-a spus primarul Ioan Holhos.

Apa a patruns in curtile si beciurile a noua familii, iar in cazul a doua dintre ele, s-au inregistrat si animale luate de ape. Tot in Buciumi au fost spalate ulite prevazute cu pietris, dar si o portiune de o jumatate de kilometru dintr-un drum comunal care face legatura intre centrul de comuna si satul Bodia. A mai fost afectat de Valea Agrijului si un pod, pentru care administratia locala intentioneaza sa gaseasca fonduri care sa permita efectuarea unor lucrari de reabilitare si consolidare.

Directorul Sistemului de Gospodarire a Apelor Salaj, Gorgan, ne-a declarat ca institutia pe care o reprezinta a fost sesizata de autoritatile locale din Buciumi referitor la podul care a fost afectat de ape, zilele trecute.

In ceea ce priveste pagubele cauzate in localitatea Dolu de cantitatile mari de procepitatii, ele sunt inregistrate in pricipal intr-o singura gospodarie, aflata intr-o zona in care pamantul a luat-o la vale. Ploile torentiale, cazute zile in sir, nu au mai putut fi inghitite de pamantul deja plin de apa, astfel ca un versant din sat a inceput sa alunece. Malul de pamant a ajuns pana la acoperisul locuintei, dar, din fericire, nu exista pericolul sa apara victime omenesti, intrucat gospodaria afectata de malul de pamant este nelocuita.

Asemenea probleme au avut loc si anul trecut, in Dolu, cand o alta locuinta a fost partial avariata de dealurile

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »