Ploile abundente umfla pretul painii

Magazin Salajean 11 august 2010 0

Ploile abundente umfla pretul painii

Salajenii vor cumpara paine mai scumpa cu aproximativ 10 procente, ca urmare a scumpirii materiei prime provenite din statele vecine, sustin producatorii de profil din judet. Deja cumparam faina cu 10 la suta mai scumpa, insa nu am operat nicio modificare in pretul painii. In aceasta situatie se regasesc majoritatea brutariilor, care au preferat sa pastreze pretul si sa suporte scumpirea materiei prime, ne-a declarat Cosmin Hosu, director de vanzari la Sandana Zalau.

Si alti producatori de paine din judet spun ca din toamna acestui an vor fi nevoiti sa umble la preturi, in conditiile in care recolta autohtona de grau a fost sever afectata de inundatiile din iulie si, ca umare, vor achizitiona grau de import. Saptamana trecuta, pretul graului a atins cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, piata reactionand la decizia Rusiei de a interzice de pe 15 august exporturile de cereale, ca urmare a daunelor provocate de seceta. De altfel, de la inceputul lunii iulie, graul s-a scumpit pe piata europeana cu 70 la suta, de la 140 euro/tona la peste 230 de euro/tona. La Bursa din Chicago, aceasta majorare este de 82 de procente incepand din 9 iunie.

Pe plan national, Salajul se poate mandri ca reprezinta una dintre cele mai scumpe piete pentru grau. Conform centralizatorului Ministerului Agriculturii, kilogramul de grau se vinde in judet cu sume cuprinse intre 0,8 si 0,9 lei, in timp ce in Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Covasna, Giurgiu, Teleorman pretul nu depaseste 0,5 lei/kilogram.

Desi nu este un judet cu traditie in productia de grau, Salajul nu a fost ocolit de efectele ploilor in exces, pentru ca, spun oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Salaj, din totalul celor 6.382 de hectare cultivate in acest an cu grau, 247 au fost calamitate. O alta problema a constituit-o taciunele zburator, o ciuperca parazita care afecteaza culturile de grau. Potrivit afirmatiilor lui Ioan Bujita, directorul DADR Salaj, pana in prezent, dupa ce a fost recoltata 56 la suta din suprafata cultivata, respectiv circa 3.600 de hectare, a fost obtinuta o productie medie de doar 2.400 kilograme/hectar, fata de aproape 3.000 kilograme/hectar in anii anteriori. Ploile din aceasta vara si-au pus sever amprenta asupra recoltei din acest an, atat din punct de vedere al cantitatii de grau obtinute, cat si al calitatii. Am trimis probe din productia de pana acum la Bucuresti si asteptam sa avem rezultate oficiale cu privite la calitatea productiei. Ma astept sa ni se spuna ca graul este de calitate proasta, din cauza precipitatiilor abundente si a diverselor boli foliare, printre care si taciunele zburator, considera Bujita.

In aceste conditii, oficialul DADR Salaj afirma ca o majorare a pretului painii nu ar trebui sa ne mire, cu conditia sa nu depaseasca 10 procente: Sunt mai multi factori care concura la o eventuala scumpire: de la cresterea TVA la 25 la suta, la efectele devastatoare ale ploilor si la pretul ridicat de pe piata europeana. Cu toate acestea, un salt mai mare de 10 la suta ar fi total nejustificat.

Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Niculae Stefan, a avertizat ca pretul painii ar putea creste cu 30 la suta in toamna acestui an, pe fondul majorarii pretului la grau. Pretul painii va creste in toamna pe fondul cresterii pretului la grau. Avand in vedere ca productia de grau este foarte mica si afectata de conditiile climatice, importurile care se vor face si cresterea pretului vor duce la o scumpire de 30 la suta in lunile octombrie, noiembrie, decembrie. Preturile majorate sunt si consecinta politicilor proaste ale Ministerului Agriculturii, a declarat Stefan, adaugand ca Romania nu ar trebui sa aiba probleme cu cresterea preturilor, pentru ca avem capacitatea de a aproviziona nu numai populatia tarii, ci inca 80 de milioane de locuitori. Celor de la Ministerul Agriculturii ar trebui sa le fie rusine ca gasim in piete 70-80 la suta din produse din import.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »