Plata ratelor la banci, o problema pentru tot mai multi salajeni

Magazin Salajean 5 august 2010 0

Plata ratelor la banci, o problema pentru tot mai multi salajeni

Ponderea restantelor in totalul creditelor accesate de catre salajeni este in crestere de la o luna la alta. Asa se face ca la finele primului semestru al acestui an, din totalul celor 2.306,3 milioane de lei imprumutati din banci in anii trecuti, salajenii inregistrau probleme cu rambursarea a peste 181 milioane de lei, reprezentand peste 7,8 la suta din total, arata datele Bancii Nationale a Romaniei.

La sfarsitul lunii iunie a acestui an, evidentele publicate de catre banca centrala releva o noua crestere a volumului restantelor la imprumuturile bancare ale salajenilor. Cel mai mare salt se observa la creditele in valuta, in cuantum de 1.502,8 milioane de lei, unde se inregistreaza datorii de aproape 122 milioane de lei, fata de 107 milioane de lei in luna precedenta. Altfel spus, ponderea ratelor neachitate la timp a crescut de la 7,49 la suta, la 8,11 la suta. In ceea ce priveste creditele in lei, la un volum total de 803,5 milioane suma acordata, restantele s-au cifrat, la jumatatea lui 2010, la nivelul a 59,2 milioane de lei, fata de 57,9 milioane de lei in mai.

Daca ne raportam la situatia de la inceputul anului, cresterea este si mai importanta. Astfel, daca in ianuarie, salajenii aveau angajate credite in valoare totala de 2.183,4 milioane de lei, restantele la imprumuturile in lei erau de 38,1 milioane, adica 4,7 la suta din valoarea creditelor in moneda nationala, in timp ce datoriile la creditele in valuta echivalau cu 96,1 milioane de lei, adica 7 procente din imprumuturile in moneda straina.

Bancherii se asteapta la o inrautatire a situatiei, ca urmare a disponibilizarilor si a reducerilor salariale cu 25 la suta, anuntate in sectorul public.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »