Plante din Alpi, studiate la Grădina Botanică din Jibou

Magazin Salajean 15 iunie 2011 0

Plante din Alpi, studiate la Grădina Botanică din Jibou

Specialişti de la Grădina Botanică din Jibou sunt implicaţi într-un amplu proiect internaţional de cercetare a plantelor. Patru salariaţi ai instituţiei, care au făcut parte din delegaţia care a participat la expediţia din Munţii Alpi, s-au reîntors, de două zile, în oraşul de pe Someş. Din cele aflate de la directorul Grădinii Botanice Jibou, Cosmin Sicora, au fost aduse, de pe traseul parcurs (din Italia, Austria, Slovenia, Elveţia, Franţa), 120 de probe din plante, respectiv, frunze şi părţi care se regenerează, pentru a extrage din ele probe ADN. În studiul cercetătorilor de la Jibou se află Rodendronul, iar datele finale vor fi puse la dispoziţia persoanelor interesate din întreaga lume.

Această activitate face parte dintr-un proiect european care are ca scop identificarea speciilor individuale de plante, cu ajutorul unor analize genetice de secvenţe ADN. La nivel internaţional cercetarea, pe diverse plante, a debutat în anul 2009, a explicat Cosmin Sicora.

Grupul de specialişti de la Jibou se ocupă doar de Rododendron, fiind o specie care evoluează diferit dacă trăieşte izolat de alte plante şi în zone diferite (Munţii Pirinei, Munţii Alpi). În final, se doreşte ca planta să poată fi recunoscută automat, pe principiul codurilor de bare, chiar dacă se dispune doar de o porţiune din ea (nedefinitorie). Pe viitor, nu se exclude ca rezultatele acestor cercetări pe plante să servească şi la derularea ori completarea unor investigaţii criminalistice.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »