Plafoane mai mici pentru culturile energetice

Magazin Salajean 15 noiembrie 2007 0

Ministerul Agriculturii a redus plafoanele minime de productie pentru care fermierii cultivatori de rapita, porumb si alte culturi energetice primesc integral subventia din fonduri UE, intrucat o parte dintre agricultori nu intruneau conditiile stabilite initial, din cauza secetei. Ministerul prevazuse o productie minima de referinta de 1.000 de kilograme pe hectar la rapita si floarea-soarelui, 1.100 de kilograme la soia si 2.500 de kilograme in cazul porumbului, pentru care agricultorii primeau integral subventia din fonduri UE. Pentru cantitati mai mici, subventia este diminuata corespunzator.

Seceta din acest an a calamitat insa o parte dintre culturi si a determinat reducerea productiei la hectar, astfel ca mai multi agricultori nu au obtinut o productie care sa corespunda plafonului prevazut.

Ministerul a coborat cerinta la 800 de kilograme pe hectar la rapita, 500 de kilograme la floarea-soarelui, 900 de kilograme la soia si 1.200 la porumb, modificarea reglementarii fiind publicata in Monitorul Oficial pe 7 noiembrie. Pentru a beneficia de subventia pentru culturi energetice fermierii trebuie sa fi incheiat un contract de furnizare a materiei prime cu un procesator, cum ar fi, de exemplu, un producator de biocombustibil sau de bioetanol. Agricultorii trebuiau sa transmita la APIA, pana la 31 octombrie, acte care sa arate ca au livrat cantitatile mentionate in contract.

In cazul in care cantitatile de produse livrate sunt mai mici decat cele aferente productiilor nationale de referinta, nivelul platilor va fi diminuat cu un coeficient de reducere calculat prin raportarea cantitatilor efectiv livrate la cantitatile corespunzatoare productiei nationale de referinta.

Potrivit directorului Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj, Ioan Bujita, in Salaj, exista 700 de hectare de culturi energetice, din care cea mai mare parte – aproximativ 600 de hectare – este cultivata cu soia si rapita. Restul inseamna culturi de floarea soarelui, planta folosita de aceasta data la obtinerea de biocombustibil.

Porumbul este si el planta energetica, in judet suprafata cultivata cu porumb ajungand la 25.000 de hectare. Directorul DADR Salaj ne-a declarat ca proprietarii nu au cum sa solicite subventiile de la UE, atata timp cat nu declara suprafetele ca fiind cultivate cu culturi energetice.

La nivel national, suprafata pentru care s-au cerut subventii pentru culturi energetice este de circa 130.000 de hectare, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Suma pe care fermierii trebuia sa o primeasca era de 45 de euro pe hectar, insa nivelul platii a fost redus la nivelul UE, intrucat suprafata totala pentru care s-au cerut plati a depasit plafonul stabilit de UE. In urma reducerii, fiecare fermier va primi circa 70% din subventia cuvenita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »