Pisicile si cainii – vaccinati impotriva turbarii

Magazin Salajean 30 octombrie 2008 0

Pisicile si cainii - vaccinati impotriva turbariiData fiind situatia fara precedent in ceea ce priveste numarul extrem de mare al focarelor de rabie extinse de la carnasierele din mediul silvatic in gospodariile din localitatile salajene, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj a initiat recent o campanie de vaccinare antirabica la animalele domestice. Au fost achizitionate in acest scop 55.000 de doze de vaccin, necesare vaccinarii cainilor si pisicilor din curtile oamenilor. Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca in cadrul recent incheiatei campanii antirabice la vulpe, in mediul silvatic au fost plasate 3.000 de momeli vaccinale achizitionate prin intermediul institutiei pe care o conduce si inca 1.300 achizitionate de primariile satelor in care s-au depistat focarele. Acesta a mai precizat ca, din cele 47 de focare de rabie depistate in satele salajene, 36 au fost deja stinse, insa 11 dintre ele sunt active si se afla fiecare sub o raza de protectie de trei kilometri si o suprafata de supraveghere de inca 10. Pentru a tine epizootia sub control este necesara achizitionarea a inca 6.000 de momeli vaccinale, din care, in momentul de fata avem doar putin peste 4.000 de doze. Speram ca primariile din comunele afectate de virusul turbarii sa coopereze pentru achizitionarea acestora, a fost de parere directorul DSVSA Salaj. Martin a adaugat ca, peste doua – trei saptamani vor fi aduse spre analiza in laboratoarele sanitar-veterinare vulpi vanate in aceasta perioada din padurile salajene, actiune ce se va desfasura in colaborare cu Asociatia Judeteana a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Salaj si din Ordinul Prefectului.

Se inmultesc cazurile de bruceloza si anemie infectioasa

Pe raza judetului Salaj au fost identificate recent 261 de ovine bolnave de bruceloza, iar 706 capete de cabaline au fost diagnosticate anemopozitiv, aproape in fiecare comuna a judetului, cazuri a caror frecventa creste de la an la an.

In ceea ce priveste cazurile de bruceloza Mircea Martin, directorul DSVSA Salaj a precizat ca, desi boala apare la berbeci, aceasta s-a extins deja si la ovinele femele, dar ca situatia se afla sub control. In judetul nostru bruceloza a avut o evolutie fluctuanta in timp, dar, mai nou, numarul acestora creste de la an la an. Am reusit sa instituim masuri de castrare sau sacrificare a berbecilor diagnosticati pozitiv cu bacteria care provoaca bruceloza, 80 la suta (212 capete ovine) dintre capetele infectate cu bruceloza fiind scoase, intr-un fel sau altul, din reproductie, a declarat Martin in cadrul conferintei de presa de ieri.

Bruceloza este o antropozoonoza larg raspandita, mai ales in regiunile mediteraneene, care se transmite omului prin bovine, prin caprine sau prin porcine, la crescatorii de animale sau prin consumul de lapte crud sau de branzeturi proaspete contaminate. Incubatia poate dura mai multe saptamani, iar boala se manifesta la om prin febra prelungita, de intensitate variabila, insotita de transpiratii si de dureri difuze. Febra se poate asocia diverselor manifestari neuromeningeene, osteoarticulare, hepatice sau genitale, uneori si manifestarilor septicemice, mai ales endocarditei.

Cat priveste anemia infectioasa depistata la cele 706 cabaline, directorul DSVSA Salaj a fost de parere ca, fata de alte judete, cazurile depistate in judetul nostru sunt mai putine, iar asta si pentru ca s-a elimitat comertul cailor intre judete. Acesta informeaza ca masurile de stopare a raspandirii bolii sunt foarte greu de realizat, atata timp cat animalele sunt sanatoase clinic, si abia dupa un examen serologic se poate pune diagnosticul de anemie.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »