Pietarii se ascund de ochii inspectorilor DSVSA

Magazin Salajean 30 martie 2009 0

Pietarii se ascund de ochii inspectorilor DSVSA

De la 1 februarie, inspectorii Serviciului Igiena din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj au efectuat sase controale in pietele agroalimentare din municipiul Zalau.

Ei au verificat daca pietarii respecta normele legislative privind comercializarea alimentelor de origine animala. Insa, la sosirea inspectorilor, micii producatori isi ascund branza si smantana in traiste.

Conform ordinului 111/2008, micii producatori nu mai au voie sa-si vanda marfa decat ambalata si etichetata. Pe deasupra, nu au voie sa comercializeze produse obtinute prin prelucrarea alimentelor primare (lapte, oua, miere), cum ar fi branza, smantana etc., doar daca obtin o autorizatie de la Registrul Comertului. Pentru a putea vinde in piata, fiecare producator trebuie sa se inregistreze ca persoana fizica autorizata, pentru ca nu mai este vorba de vanzarea materiei prime, ci este vanzare cu amanuntul. Desi s-a propus eliminarea acestei cerinte legislative, pana in prezent, ordinul 111/2008 nu a fost modificat, ne-a declarat Vasile Chindris, seful Serviciului Igiena din cadrul DSVSA Salaj. Totodata, comerciantii care vand in zonele autorizate sanitar-veterinar trebuie sa poarte halate albe, bonete si manusi, iar pentru degustarea branzei trebuie sa aiba lingurite de plastic de unica folosinta. Vanzatorii de sex masculin trebuie sa fie barbieriti, iar femeile sa nu poarte inele cu exceptia verighetelor. Comerciantii trebuie sa aiba asupra lor si un document din care sa rezulte ca nu sufera de boli cu transmitere prin intermediul alimentelor. Aceste documente se elibereaza in urma unor analize medicale de laborator. Ambalarea produselor se face pentru lapte in recipiente de sticla (nu PET-uri), iar pentru branza in pungi vidate. Toate produsele vor fi etichetate, pe acestea fiind inscrise denumirea produsului, originea acestuia, data obtinerii si conditiile de pastrare.

Pentru a urmari daca micii producatori indeplinesc aceste cerinte, inspectorii Serviciului Igiena din cadrul DSVSA Salaj au efectuat sase controale in pietele agroalimentare din municipiu. Dupa cum ne-a explicat Chindris, controalele se efectueaza inopinat, insa vestea sosirii inspectorilor in piata circula extrem de rapid printre comercianti, astfel incat au timp sa-si ascunda marfa interzisa la vanzare. Cu toate acestea, inspectorii Serviciului Igiena au surprins in piata patru persoane care au prezentat pentru vanzare directa sortimente pentru care nu aveau document de inregistrare (branzeturi, smantana), admise numai la vanzarea cu amanuntul. Cei patru pietari au primit sanctiunea de excludere la vanzare in piata, ne-a comunicat seful Serviciului Igiena din cadrul DSVSA Salaj. Alte abateri de la normele legale au vizat comercializarea laptelui in ambalaje neigienizate recuperate de la bauturi racoritoare sau in care s-au vandut in prealabil produse chimice sau lipsa documentelor (adeverinte medicale, carnete de sanatate) care sa ateste starea de sanatate a vanzatorilor. Pentru aceste nereguli, inspectorii au aplicat patru sanctiuni cu avertisment scris.

Cu toate ca nu au aflat inca oficial cum se vor modifica reguilile de comercializare, inspectorii sanitar-veterinarii ii au in vizor pe micii producatori. Respectarea conditiilor de igiena este principalul aspect verificat de specialisti. Acestia spun ca toti comerciantii, indiferent ca sunt sau nu inregistrati la DSVSA, trebuie sa respecte regulile minime de curatenie. Chindris a precizat ca, daca oamenii nu se vor conforma legii, inspectorii vor trece de la avertismente la sanctiuni cu amenda. Pana una alta, micii comercianti asteapta noile reglementari in ceea ce priveste respectarea masurilor de igiena in producerea si ambalarea produsele lactate.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »