Pictura fostei săli de teatru din Clădirea Transilvania – restaurată

Mihaela Moldovan 30 octombrie 2012 0
Pictura fostei săli de teatru din Clădirea Transilvania – restaurată

Demarat acum 12 luni, proiectul „Reabilitarea clădirii monument istoric – Clădirea Transilvania din Zalău” se află la jumătatea drumului. Până în acest moment au fost realizate lucrările de reabilitare a corpului C (corpul situat spre strada Gheorghe Doja) în proporţie de 19 la sută. Este vorba în principal de demolări şi refaceri interioare, rezistenţă şi consolidare, demontări şi refacere instalaţii electrice. Lucrările aferente fostei săli a teatrului orăşenesc, situată la etajul corpului B, sunt şi ele avansate, fiind realizate în proporţie de 32 la sută. Aici este vorba de restaurarea picturii murale de pe tavanul sălii şi alte lucrări interioare. “În momentul în care această sală, cu tot ce înseamnă ansamblul ei, se va finaliza, va fi una dintre cele mai frumoase din Transilvania. Ne vom gândi pe viitor să creăm evenimente de nivel regional, naţional sau chiar internaţional”, a spus primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.
Pictorul restaurator, în a cărui sarcină se găseşte pictura murală este Nicolae Gheorghe, care are o experienţă îndelungată în restaurarea monumentelor, astfel că, aproximativ 80 de monumente din toată ţara, îi poartă semnătura. De altfel, studiul care a stat la baza proiectului de restaurare îi aparţine. ”Pictura murală de pe tavanul fostei săli de teatru este, după părearea mea, unicat în România. Realizată de un pictor din Bratislava (sau Pojon, vechea denumire a oraşului în perioada Imperiului Habsburgic), în stil art nouveau, pe la 1900, restaurată în 1930, pictura impresionează prin mărimea sa, de peste 250 metri pătraţi. Tocmai dimensiunea ei o face deosebită de alte picturi realizate în acelaşi stil, în România”, a declarat Nicolea Gheorghe, şeful echipei de restauratori.
Pictura este în egală măsură decorativă şi figurativă. ”Ghirlandele de flori au fost realizate utilizând ca modele flori naturale culese zilnic de copii”, a spus Lako Eva, fost-muzeograf al Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Timp de patru luni, o echipă formată din cinci restauratori a lucrat pentru a reda acestei picturi, strălucirea de odinioară. Lucrările constau în intervenţii pentru conservarea picturii, respectiv protejarea stratului de culoare original, exfoliat în timp, şi intervenţii pentru restaurarea picturii, acolo unde a fost afectată iremediabil. În plus, au fost realizate intervenţii pentru consolidarea stratului suport al stratului de culoare, format din scândură, trestie sau stuf şi un strat de mortar. Toate intervenţiile au fost realizate astfel încît să respecte structura şi forma originală.
Pictura va fi finalizată abia anul viitor, din două motive. Primul, şi cel mai important, este că în timpul lucrărilor s-a constatat că pictura originală este mai mare decât cea studiată în cadrul proiectului, astfel încât pentru refacerea întregii picturi va fi nevoie de lucrări de refacere intregrală pe porţiunea respectivă. Al doilea motiv este acela că o astfel de intervenţie nu poate fi realizată pe perioada de anotimp rece, astfel încât lucrările de restaurare vor fi suspendate în curând şi reluate în primăvară.
În perioada următoare continuă lucrările începute şi se va interveni şi la instalaţiile interioare. Corpul C al clădirii va beneficia de înlocuirea completă a tuturor instalaţiilor. Clădirea, în întregul ei, va fi dotată cu sistem de alarmare în caz de incendiu şi sistem de aer condiţionat iar sala de spectacole va fi dotată şi cu sistem anti-efracţie. Va fi realizat iluminatul arhitectural pentru întreaga clădire, vor fi amenajate curţile interioare, accesele pietonale şi spaţiile verzi, locuri de parcare şi vor fi înlocuite băncile din parcul situat în faţa clădirii. Toate lucrările au ca scop final reintroducerea clădirii în circuitul turistic, promovarea sa urmând să se facă şi printr-o pagină de internet dedicată Clădirii Transilvania, două campanii direct mailing, organizarea unui eveniment de promovare în momentul inaugurării clădirii.
Reabilitarea Clădirii Transilvania este unul dintre cele patru proiecte cuprinse în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, finanţat în cadrul Programului Operaţional Regional. Proiectul ”Siguranţă publică în municipiul Zalău prin sisteme de supraveghere video amplasate în spaţii publice” a fost finalizat în această lună, în timp ce ”Amenajarea peisageră a Parcului Central Municipal Zalău, judeţul Sălaj” şi ”Sistem de management al traficului în municipiul Zalău” sunt în derulare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »