Piata imobiliara simleuana, in pragul declinului

Magazin Salajean 2 aprilie 2009 0

Piata imobiliara simleuana, in pragul declinului

Daca criza financiar-bancara inca nu da semne de disipare, nici piata imobilara nu pare sa se redreseze. Cel putin in Simleu Silvaniei, imobilele ce pot fi cumparate prin intermediul unei societati imobiliare nu prea intra in sfera de interes a vreunui cumparator. Desi exista numeroase imobile, case sau apartamente cu posibilitate de vanzare, capacitatea de cumparare a cetateanului simleuan este vadit limitata sau chiar inexistenta.

Din informatiile oferite de directorul uneia dintre companiile imobilare simleuane, care insa a dorit sa-si pastreze anonimatul, situatia la nivelul orasului este una, am putea spune drastica. Avand in vedere ca sistemul de creditare nu indica nici un semn de relansare, optiunile simleuanilor privind cumpararea unei locuinte sunt infime. Situatia salariala a locuitorilor este una destul de importanta, evidentiindu-se faptul ca un salariu minim pe economie nu poate in nici un caz sa forteze mana bancilor in vederea acordarii unui credit, iar lichiditatile sunt, deasemenea, restranse.

Piata imobiliara devine astfel aproape inexistenta, sistemul bancar de creditare fiind pilonul central pe care se sprijina aceasta. Incepand cu luna ianuarie a acestui an, intermedierile spre vanzare a unor apartamente din Simleu au fost nule. Timp de trei luni nici un imobil nu a putut fi vandut prin intermediul vreunei firme imobilare.

La nivel national situatia nu este deloc promitatoare, desi analistii economici suspecteaza o revigorare atat a pietei imobiliare, cat si a sistemului bancar in luna octombrie a acestui an. Sistemul bancar pare a fi cel care ar trebui luat in vizor de economisti si, in acelasi timp, de cetateni, deoarece bancile sunt singurele care pot restructura piata imobilara. In ceea ce priveste aceasta revigorare a sitemului de marketing imobiliar, situatia ramane una pesimista care inca mentine soarta companiilor imobiliare simleuane intr-o pozitie incerta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »