Piata de energie s-a deschis in proportie de suta la suta

Magazin Salajean 25 octombrie 2007 0

Piata de energie s-a deschis in proportie de suta la suta

SDFEE Zalau si-a desfasurat activitatea, in 2007, in baza Programului de Management Integrat stabilit la inceputul anului, si care deriva din Declaratia de Politica in Domeniile de Calitate – Mediu – Sanatate si Securitate Ocupationala a SC Electrica Transilvania Nord SA: <>, a declarat, ieri, in deschiderea conferintei de presa, directorul Filialei de Distributie a Energiei Electrice Zalau, Vasile Filip. Acesta a adaugat faptul ca, prin Programul de Management Integrat pentru anul 2007, au fost stabilite atat obiectivele generale, cat si prioritatile specifice: grupuri tinta, obiective individuale, indicatori, valori tinta, responsabili, resurse si termene. Raportarea stadiului realizarii obiectivelor se face periodic, pe nivele ierarhice, conform structurii organizatorice. Fiecare sef de entitate monitorizeaza obiectivele prin tablourile de bord, pe baza responsabilitatilor precizate in documentele calitate-mediu, in Regulamentul de Organizare si Functionare etc. Astfel, la sfarsitul lunii iulie 2007, s-au realizat obiectivele si, implicit, indicatorii de performanta stabiliti pentru primele 7 luni ale anului in curs, in proportie de 104,5 la suta, a mai facut cunoscut Vasile Filip. Directorul Filialei de Distributie a Energiei Electrice Zalau a mai tinut sa precizeze ca, in cursul acestui an, s-au realizat sau sunt in curs de realizare mai multe lucrari importante, cum ar fi: sistematizarea retelelor electrice de 20 kV – realizarea de noi circuite de linii subterane de la Gara Zalau pana in localitatea Panic, precum si a unui nou post de transformare; imbunatatirea nivelului de tensiune in Cehu Silvaniei, care consta in realizarea unui post nou de transformare si a unui racord de 20 kV; modernizarea reletei dintre Cehu Silvaniei si Benesat – schimbarea stalpilor fisurati, a izolatiei si a conductoarelor, pe o portiune de 6,5 kilometri; imbunatatirea nivelului de tensiune in Simleu Silvaniei si Hereclean, prin construirea de posturi de transformare si retele noi; modernizarea punctelor de alimentare din zona Scala – Zalau si Panic, prin inlocuirea echipamentelor existente cu altele de ultima generatie s.a.m.d.

In cursul anului 2007, s-a implementat sistemul <> – Centrul de Relatii Telefonice cu Clientii. Astfel, prin aceasta implementare, relatia cu clientii a devenit mult mai operativa si, totodata, prompta. Pe de alta parte, sistemul <> este unul prin care se permite gestionarea personalului care formeaza echipele de deranjamente, pentru un mai bun management al activitatii, a spus Vasile Filip.

La aceasta ora, potrivit directorului Filialei de Distributie a Energiei Electrice Zalau, prioritatea Electrica Zalau este legata de implicatiile create de separarea activitatii de distribuire si furnizare a energiei electrice Ca urmare a separarii activitatii, incepand de la 1 august, au rezultat firmele: Filiala de Distributie a Energiei Electrice si Filiala de Furnizare a Energiei Electrice, in timp ce modificarile aduse prin noua organigrama impun revizuirea integrala a Sistemului de management integrat. Prin toate aceste actiuni, dorim sa avem clienti multumiti.

Prezent si el la conferinta de presa, Viorel Pop, directorul nou infiintatei Filiale de Furnizare a Energiei Electrice Zalau, a precizat faptul ca scopul separarii activitatii de furnizare de cea de distributie este cel de a asigura cadrul corespunzator pentru o piata libera, in care sa existe o concurenta loiala intre furnizorii si distribuitorii de energie electrica: Societatea nou infiintata preia toate drepturile si obligatiile ce decurg din desfasurarea activitatii de furnizare a energiei electrice. Scopul societatii este acela de a asigura serviciul de comercializare a energiei electrice prin efectuarea de acte de comert, corespunzatoare obiectului de activitate. De asemenea, reorganizarea societatii nu va influenta relatia pe care o desfasuram cu clientii, in ceea ce priveste incheierea de contracte, facturarea, incasarea etc. Mai mult, societatea isi va desfasura activitatea de relatii cu clientii in aceleasi locatii, respectiv oficii comerciale, puncte de relatii cu clientii si casierii. Cu alte cuvinte, Viorel Pop ne aduce la cunostinta faptul ca piata de energie electrica s-a deschis in proportie de 100 la suta. In acest fel, toti consumatorii de energie electrica sunt declarati eligibili, ceea ce inseamna ca isi pot alege furnizorul de energie in conditiile stabilite de Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

In alta ordine de idei, directorul Filialei de Furnizare a Energiei Electrice Zalau precizeaza ca pretul energiei furnizate populatiei ar putea creste, de la 1 ianuarie 2008, daca evaluarea periodica a costurilor de productie, transport si distributie va justifica aceasta majorare. Tarifele la energia electrica furnizata consumatorilor sunt evaluate de doua ori pe an de ANRE. Autoritatea poate insa efectua astfel de evaluari de mai multe ori intr-un an, in cazul in care producatorii de energie solicita cresteri ale preturilor sau daca intervin situatii neprevazute, cum ar fi seceta, reducerea cantitatilor de energie pe piata, cresterea preturilor combustibililor utilizati etc. Ei bine, in varianta cresterii tarifelor, majorarea aferenta anului 2008 nu va putea depasi inflatia, care este de 3,8 la suta. De asemenea, incepand de anul viitor, consumatorii industriali de energie electrica ar putea plati tarife diferentiate, in functie de zona de distributie in care acestia se afla, iar in cazul populatiei pretul final va fi mentinut la nivel national, cel putin pana in 2010, a mai spus in final Viorel Pop.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »