Piata bijuteriilor, verificata de Protectia Consumatorilor Salaj

Magazin Salajean 9 martie 2010 0

Piata bijuteriilor, verificata de Protectia Consumatorilor SalajZece bijuterii din judetul Salaj au fost controlate, la sfarsitul lunii februarie, de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor, controlul fiind dispus la nivel national de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). In cadrul controalelor s-a verificat daca sunt respectate prevederile legale la comercializarea bijuteriilor din metale pretioase si pietre pretioase.

La nivelul judetului Salaj au fost verificati zece operatori economici, fiind controlate bijuterii in valoare de peste 1 milion de lei. Au fost constatate nereguli la 0,665 de kilograme de bijuterii din aur, in valoare de 22.500 de lei. La sapte operatori economici au fost constatate abateri, acestia fiind sanctionati doar cu avertismente, deficientele constatate fiind remediate in timpul controalelor, ne-a spus directorul coordonator adjunct al Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj, Claudiu Silaghi.

Dintre deficientele constatate se numara lipsa evidentei la zi a registrului cu metale pretioase, la unul dintre operatori, si lipsa afisarii in mod vizibil a denumirii unitatii si a codului unic de inregistrare la Registrul comertului, din care sa rezulte obiectul de activitate al societatii pentru care este autorizata sa functioneze. Au fost si abateri privind informarea consumatorilor, respectiv neafisarea plachetei cu numarul INFO CONSUMATOR: 0800 080 999, precum si adresele si numerele de telefon ale CJPC-urilor. Din fericire, nu au fost depistate falsuri intre bijuteriile verificate.

Reprezentantii ANPC au dispus si unele reguli care trebuie respectate la cumpararea bijuteriilor din metale pretioase si pietre pretioase. Consumatorii sunt sfatuiti sa achizitioneze bijuterii din metale pretioase numai de la persoane autorizate si sa se asigure ca bijuteria este insotita de un certificat de calitate din care sa reiasa continutul de metal pretios, calitatea si masa pietrei pretioase inglobata in montura.

Pentru orice nelamurire sau suspiciune legata de bijuteria achizitionata, consumatorii se pot adresa specialistilor Directiei Metale Pretioase si Pietre Pretioase din cadrul ANPC in vederea analizei obiectului respectiv. Totodata, trebuie evitat cumpararea de bunuri din metale pretioase si pietre pretioase de la vanzatorii ambulanti.

Zeci de reclamatii depuse la Protectia Consumatorilor Salaj

Peste 50 de salajeni au depus reclamatii, in cursul lunii februarie, la CJPC Salaj, nemultumiti de serviciile prestate sau de bunurile achizitionate. Potrivit directorului coordonator adjunct al CJPC Salaj, Claudiu Silaghi, in luna februarie s-au inregistrat 55 de reclamatii, dintre care 41 au vizat serviciile, iar doar 14 produsele neconforme.

Cele mai multe plangeri au fost depuse impotriva prestatorilor de servicii bancare, impotriva societatilor de asigurari, dar si cu privire la operatorii de televiziune prin cablu si satelit si furnizorii de internet, a precizat Claudiu Silaghi. Dintre plangerile inregistrate, 12 au fost intemeiate si 27 de cauze sunt in curs de solutionare, in timp ce 13 reclamatii sunt neintemeiate iar trei sunt nesolutionabile.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »