Piata auto din Salaj, in cadere libera

Magazin Salajean 21 februarie 2012 0

Piata auto din Salaj, in cadere liberaControversata taxa auto si criza economica au dat peste cap piata auto din Salaj. Desi este cunoscut drept un judet cu un tranzit bogat de autovehicule second-hand, vanzarile au scazut aproape la jumatate anul trecut.

Datele prezentate in raportul de activitate in anul 2011 al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV), din cadrul Prefecturii Salaj, arata ca inmatricularile au scazut in judet, in cursul anului trecut, cu aproximativ 50 la suta fata de anul 2010. Mai precis, in anul trecut au fost emise 8.292 de certificate de inmatriculare, cu 2.505 mai putine decat in anul precedent. Cel mai bun indicator al faptului ca piata auto din judet a fost extrem de slaba in cursul anului trecut este diferenta intre autorizatiile provizorii eliberate. Astfel, daca in urma cu doi ani au fost emise peste 14.000 de autorizatii provizorii (numere rosii), in cursul anului trecut, au fost eliberate doar 7.747 de autorizatii, ne-a declarat seful SPCRPCIV Salaj, Remus Stanciu.

Pe de alta parte, numarul radierilor masinilor din circulatie nu inregistreaza cresteri semnificative. Potrivit datelor prezentate in raport, in cursul anului trecut au fost radiate 8.116 masini, cu 545 de autovehicule mai putine decat in anul anterior.

Un plus de doar 156 de masini

Cel mai slab an in ceea ce priveste vanzarea de autoturisme este parcul auto al judetului, care a intregistrat o crestere de doar 156 de masini in 2011, fata de cel existent la finele anului 2010. Surprinzator este faptul ca firmele au inregistrat o diferenta negativa in cursul anului 2011, privind parcul auto. Si anume, daca in anul 2010 persoanele juridice aveau inregistrate 11.019 autovehicule, in cursul anului 2011, numarul acestora a scazut la 10.918. O crestere s-a inregistrat la autovehiculele detinute de persoanele fizice, respectiv de la 46.179 cat era parcul auto acum doi ani, la 46.436 de autovehicule in 2011. La finele anului trecut, parcul auto al judetului totaliza 56.354 de autovehicule.

Diminuarea taxei auto, o gura de aer

Taxa auto a fost redusa, incepand cu data de 13 ianuarie a anului in curs. Diminuarea costurilor in vederea inmatricularii autovehiculelor a dus imediat la cresterea vanzarilor auto in luna ianuarie 2012. Potrivit informatiilor furnizate pe site-ul Directiei de Inmatriculari, in cursul lunii ianuarie au fost inmatriculate aproape 300 de autoturisme noi si second-hand. Cea mai mare trecere au avut-o masinile marca Volkswagen, fiind inmatriculate 88 de autovehicule, urmate de masinile Opel (42 de autovehicule), Ford (34), Audi (23), BMW si Renault (18), Mercedes (15) etc.

Dealerii din piata auto din Zalau spun ca le-au scazut profiturile enorm. Anul trecut a fost unul extrem de greu. A trebuit sa lasam mult din pretul masinilor puse in vanzare, dar nici in aceste conditii nu prea am avut succes. Multa lume a preferat sa astepte diminuarea taxei auto, astfel incat sa nu scoata asa multi bani din buzunare. Sa speram ca totusi piata se va redresa, ne-a spus un dealer de masini.

Legea privind taxele pentru emisii poluante provenite de la autovehicule a intrat in vigoare din 13 ianuarie si a fost redusa cu pana la 25 de procente fata de taxa de anul trecut. Aceeasi legislatie prevede ca, incepand de anul viitor, pentru masinile inmatriculate in tara inainte de anul 2007 sa fie prevazuta o taxa de poluare, aplicata cumparatorului la prima transcriere a dreptului de proprietate. In cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »