Peste opt mii de salajeni n-au primit taloanele pentru analize gratuite

Magazin Salajean 22 decembrie 2008 0

Peste opt mii de salajeni n-au primit taloanele pentru analize gratuite

Cei care nu s-au prezentat pana acum pentru analizele gratuite prin programul national de evaluare a starii de sanatate mai au timp pana anul viitor. Guvernul a decis prelungirea programului pana pe 31 ianuarie 2009, iar perioada de decontare a serviciilor aferente, pana la 31 martie 2009. Potrivit hotararii emise de Executiv, taloanele necesare pentru prezentarea la medicul de familie, restituite sau nedistribuite populatiei, vor fi arhivate de casele de asigurari de sanatate, urmand ca la expirarea perioadei de arhivare sa fie distruse.

Din cei aproximativ 245.000 de salajeni, 175.495 au ales sa-si foloseasca taloanele pentru analize. Conform datelor inregistrate la nivelul Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, numarul celor care s-au prezentat pentru evaluarea starii de sanatate se situeaza mai sus decat media pe tara, ajungand la 58 de procente. In luna noiembrie si-au folosit taloanele doar 1.030 de salajeni pentru a-si face investigatiile paraclinice. In ultimele luni, numarul celor care si-au facut analizele prin programul national a scazut. Taloanele au fost distribuite cetatenilor in functie de luna de nastere a fiecaruia, astfel incat, la finele programului s-au prezentat cei care nu au respectat termenul indicat de Ministerul Sanatatii Publice.

Totusi, ar mai fi un factor important pentru neprezentarea la analize. CAS Salaj a trimis in ultimele doua-trei luni 9.175 de taloane catre primariile din judet, care, la randul lor, aveau obligatia sa le distribuie cetatenilor.

Dupa cum ne-a declarat Marius Tautu, directorul de Relatii Contractuale din cadrul CAS Salaj, doar 355 de taloane au ajuns in mainile cetatenilor. Astfel, la un simplu calcul (potrivit datelor inregistrate la CAS), 8.820 de salajeni au ramas fara posibilitatea de a-si face analizele gratuite prin program. Nu cunosc motivele exacte pentru care nu s-au distribuit taloanele, poate pentru ca nu au gasit persoanele la domiciliu, acestia fiind plecati la munca in strainatate. Din cele 61 de primarii din judet, doar 21 ne-au comunicat pana in prezent ca au distribuit 355 de taloane pentru analize. Celelalte nedistribuite vor fi retrimise noua, la CAS Salaj, unde, la incheierea programului de evaluare a starii de sanatate a populatiei, vor fi distruse, a precizat Tautu.

Programul de Evaluare a Starii de Sanatate a Populatiei a inceput la 1 iulie 2007 si este finantat integral de Ministerul Sanatatii Publice. S-a estimat ca suma necesara derularii acestui program este de circa 300 milioane euro. Banii sunt alocati din fondurile proprii ale ministerului. Romanii beneficiaza, gratuit, in cadrul acestui program, de o consultatie clinica si un set gratuit de analize care sa ajute la depistarea unor eventuale afectiuni cardiace, hepatice, renale, diabet sau anemii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »