Peste o tona de proiectile descoperite in Zalau

Magazin Salajean 11 februarie 2008 0

Peste o tona de proiectile descoperite in ZalauWeek-end-ul care tocmai s-a incheiat a fost unul exploziv pentru specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum Salaj, din pricina unor mormane de munitie gasite, vineri seara, in curtea SC Perfecta Prod SA, si care aveau, potrivit primelor estimari, 40 de tone.

Specialistii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj au concluzionat, dupa o prima examinare, ca o parte din proiectile sunt neexplodate, avand focos si incarcatura exploziva, motiv pentru care zona in care era depozitata munitia a fost izolata si pazita de catre jandarmi. Chemat la fata locului, Liviu Olar Pop, patronul SC Perfecta Prod SA, a spus ca munitia a fost achizitionata, impreuna cu cateva zeci de mii de tone de deseuri, din judetul Brasov. Mai exact, munitia a fost cumparata in urma cu un an, de la SC Pirochim SA din orasul Victoria, judetul Brasov, cu scopul de a fi valorificata la fier vechi, putandu-se obtine astfel 34.000 de lei.

De la data contractarii si pana in prezent, marfa a fost purtata prin tara, pe la mai multe firme care topesc deseuri, in incercarea de a o vinde, insa acestea au refuzat, astfel ca patronul zalauan a decis, in urma cu doua saptamani, sa aduca o parte din deseuri la Zalau.

Dezamorsarea – la Crasna

Sambata dimineata, pirotehnistii din cadrul ISU Salaj au inceput sa inregistreze munitia, pentru ca aceasta sa poata fi transportata apoi la un poligon militar din Crasna pentru dezamorsare. Gheorghe Labo, comandantul ISU Salaj, ne-a declarat ca desi la inceput, din actele prezentate de patronul depozitului, reiesea ca ar fi vorba de 40 de tone de proiectile, sambata s-a constatat ca munitia cantareste putin peste o tona, restul de pana la 40 de tone fiind doar fier vechi. Am fost sesizati ieri seara (vineri, n.r.) ca in curtea SC Perfecta Prod SA din Zalau sunt 40 de tone de munitie. Ne-am deplasat la fata locului si am gasit doua mormane mari de proiectile. Am asigurat zona, iar azi am reluat cercetarea. Astfel, am constatat ca din cele 40 de tone de material achizitionat de patronul SC Perfecta Prod SA, peste o tona sunt proiectile, iar restul fier vechi. Am trecut la inregistrarea proiectilelor, dupa care vom trece la ridicarea si mutarea lor intr-un poligon militar pentru dezamorsare. Operatiunea prezinta inca pericol, din cauza ca pirotehnistii nostri au identificat multe proiectile active. Ca urmare, ne va lua doua, trei zile ca sa le ducem in siguranta in poligonul militar de la Crasna, a declarat Gheorghe Labo.

Potrivit acestuia, ar fi fost de-ajuns o scanteie pentru a se produce o explozie in lant, care ar fi distrus totul pe o suprafata de 2 kilometri patrati. Proiectilele sunt de calibre diferite, majoritatea de calibrul 152 – cel mai mare – si au folosite ca munitie pentru tancuri in al doilea razboi mondial.

Ancheta pentru o tona de munitie

Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj au demarat o ancheta in cazul munitiei, scopul fiind stabilirea legalitatii provenientei si detinerii proiectilelor. Daria Braduta Taran, procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, ne-a declarat ca desi multe din proiectilele gasite erau inca active, patronul depozitului de fier vechi a prezentat acte ce arata ca munitia a fost dezamorsata inainte de cumparare. Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj a demarat o ancheta in cazul munitiei gasite la depozitul de fier vechi detinut de SC Perfecta Prod SA in Zalau, infractiunea fiind cea de nerespectare a regimului armelor si munitiei. Pana acum, patronul societatii ne-a spus ca are acte in regula pentru munitia pe care o detine, inclusiv acte care arata ca proiectilele au fost dezamorsate inainte de achizitionare, lucru in contradictie totala cu ceea ce au descoperit pirotehnistii – si anume ca printre proiectile sunt multe inca active, a spus Daria Braduta Taran.

Intr-adevar, de cealalta parte, Liviu Olar Pop, patronul SC Perfecta Prod SA Zalau, are un buletin de delaborare pentru toata cantitatea de fir vechi, eliberat de firma din Brasov, in care se precizeaza ca deseul feros vandut, rezultat din recuperarea proiectilelor lestate trase, nu prezinta nici un pericol. Am luat munitia anul trecut, in 25 februarie, din Victoria – Brasov, pentru a o valorifica la fier vechi. Am primit certificat ca proiectilele nu prezinta nici un fel de pericol si ca au fost toate dezamorsate. Ca urmare, nu ne-am gandit ca poate fi periculos. Cand le-am adus in depozit, le-am basculat din masina si eu am stat chiar in spatele ei, a spus Liviu Olar Pop.

Si soferul care a transportat munitia la Zalau, Constantin Chircu, a declarat ca nu au luat nici un fel de masura de protectie fata de proiectile, stiindu-le dezamorsate. Noi am incarcat proiectilele in masina, fara probleme, mai ales ca ni s-a spus ca sunt sigure. Cand am ajuns, le-am basculat. Nu ne-am gandit ca nu-s dezamorsate, doar ne-au dat acte pentru asta, a spus Constantin Chircu.

Sub sabia lui Damocles

Un caz exploziv, si la propriu si la figurat, care ar fi putut avea consecinte mai mult decat grave, in conditiile in care la doar cateva sute de metri de depozitul de fier vechi se afla doua statii de benzina si rezervoarele cu carburanti din Valea Mitii. In plus, nici blocurile de locuinte din Dumbrava nu ar fi fost protejate in fata suflului pe care l-ar fi avut o asemenea explozie, iar Zalaul s-ar fi confruntat pentru a doua oara cu o tragedie de genul celei de la E24. Numai ca, de aceasta data, consecintele ar fi fost mult mai grave.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »