Peste o mie de zalauani se lupta pentru 74 de locuinte

Magazin Salajean 12 octombrie 2009 0

Peste o mie de zalauani se lupta pentru 74 de locuinte

Peste o mie de zalauani au solicitat autoritatilor locale acordarea de locuinte ANL, dar numarul unor astfel de apartamente, unde chiria este mult sub pretul pietei, este de abia 74.

Locuintele ANL, unde chiria perceputa in fiecare luna este mult sub pretul pietei, sunt la mare cautare printre romani, iar zalauanii nu fac exceptie, cu atat mai mult cu cat, in conditii de criza economica, banii sunt calculati de doua ori inainte de a fi cheltuiti. Cum este tot mai greu sa isi cumpere o locuinta, peste o mie de zalauani si-au pus sperantele in apartamentele ANL care pot fi inchiriate pe o perioada de 5 ani, iar apoi cumparate. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca, din totalul de cereri, 328 sunt din anul trecut, alte 680 de solicitari fiind primite de administratia locala in 2009. Conform legii ANL, dosarele depuse pentru obtinerea unei locuinte ANL se evalueaza in anul in care urmeaza sa se repartizeze unitatile locative, a adaugat purtatorul de cuvant, selectia pe baza unor criterii aprobate de Consiliul Local urmand sa indice cine va primi, pana la urma, repartitii in asemenea locuinte.

Cum, insa, vorbim de peste o mie de solicitari, in timp ce autoritatile locale pot pune la dispozitia cetatenilor, in urmatoarele luni, doar 74 de locuinte in cele sase blocuri ANL care vor fi finalizate in cartierul Viitorului (in spatele Grupului Scolar Voievodul Gelu, n.r.), este evident ca majoritatea solicitantilor vor trebui sa mai astepte. Solicitantii care nu primesc locuinte la urmatoarea repartizare raman in evidentele Primariei Municipiului Zalau, urmand sa fie instiintati daca vor fi alte repartizari, ne-a declarat Manuela Ghiurutan.

Numai ca, desi Autoritatea Nationala a Locuintelor este dispusa sa finanteze proiecte prin care in judete sa fie ridicate imobile pentru familiile sub 35 de ani, administratia municipala nu poate demara, deocamdata, un alt proiect de acest gen. Intentionam construirea altor blocuri ANL, insa, deocamdata nu avem teren disponibil, a explicat purtatorul de cuvant.

Ca urmare, solicitantii care se vor afla pe lista de prioritati dupa numarul 74, vor trebui sa mai aiba putintica rabdare pana anii viitori, cand conducerea Primariei Zalau va gasi teren corespunzator pentru investitii ANL.

In cartierul Viitorului, au fost date pana acum in folosinta 90 de locuinte ANL, la care se vor adauga cele 74 aflate in curs de realizare.

Proiectul prin care acest complex se ridica in Zalau are o valoare totala de peste 20 de milioane de lei (5.75 milioane de euro), din care, pentru constructii montaj este prevazuta suma de 18 milioane de lei (5 milioane de euro). Ridicarea complexului este finantata de Agentia Nationala a Locuintelor, iar Primaria Zalau trebuie sa suporte cheltuielile facute cu racordarea blocurilor la retelele de utilitati.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »