Peste o mie de salajeni la Festivalul Folcloric “Ecouri Mesesene”

Magazin Salajean 9 august 2011 0

Peste o mie de salajeni la Festivalul Folcloric “Ecouri Mesesene”

Cea de-a 36-a editie a Festivalului Folcloric „Ecouri Mesesene, care s-a desfasurat pentru prima oara in amfiteatrul castrului roman de la Porolissum – Moigrad, a reusit sa reuneasca duminica peste o mie de salajeni. Artistii si ansamblurile populare prezente, frumusetea dansurilor traditionale si cerul fara urma de nori au facut ca ziua sa fie una cat se poate de reusita.

Cu mic, cu mare, peste o mie de salajeni au luat calea Moigradului, duminica, pentru a putea lua parte la cea de-a 36-a editie a Festivalului Folcloric „Ecouri Mesesene”, care s-a desfasurat in acest an in amfiteatrul castrului roman de la Porolissum. Evenimentul, organizat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj si Consiliul Judetean Salaj, a debutat la ora 14 si s-a incheiat seara dupa ora 22, in aplauzele iubitorilor de folclor romanesc autentic.

Spectacolul a fost prezentat de artista populara Alexandra Preda, originara din Salaj, in fata publicului evoluand solistii vocali Mariana Anghel, Nicolae Muresan si Ioan Bocsa, precum si ansamblurile „Plaiuri Salajene, din Horoatu Crasnei, „Mugurii Sumalani, din localitatea Sumal, comuna Marca, „Marinanca, din Marin, „Cizerana, din Cizer, ansamblul „Mesesana, din Mesesenii de Sus, ansamblul „Spiridusii Valcaului, din Valcau de Jos, Clubul Copiilor Cehu Silvaniei, ansamblul „Solovastru, din Mures, ansamblul „Mara din Sighetu Marmatiei, ansamblul „Cununita din Sangeorz Bai, judetul Bistrita-Nasaud, ansamblul „Joc de Ceanu Mare, din Cluj-Napoca, si ansamblul „Mesesul al Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj.

Desi era asteptat la eveniment si ansamblul „Floarea soarelui din Chisinau, care ar fi trebuit sa ia parte si la Festivalul „Somes, cantecele tale”, desfasurat la Jibou, moldovenii de peste Prut nu au reusit sa ajunga, din motive obiective, la cele doua manifestari folclorice salajene, ne-a declarat directorul Centrului de Cultura si Arta al Judetului Salaj, Daniel Sauca.

Locatie permanentizata

Pe langa ca a asigurat punerea in valoare a dansurilor si a cantecelor populare in general, Festivalul „Ecouri Mesesene” a scos inca o data in evidenta traditia dansului popular femeiesc „Muiereasca, specific Salajului, jucat doar de femei si presarat cu strigaturi din popor, care caracterizeaza viata comunitatii rurale. De asemenea, festivalul a avut loc intr-o locatie deosebita – amfiteatrul castrului roman de la Porolissum fiind special ales nu doar pentru acustica impresionanta, ci si pentru ca reprezinta o modalitate de promovare a judetului. Amfiteatrul castrului roman de la Porolissum – Moigrad este amplasat intr-o zona superba, atat din punct de vedere geografic, cat si printr-o acustica extraordinara. Noi am vrut sa demonstram ca si prin folclor se poate promova judetul Salaj si am facut tot ce a tinut de noi pentru reusita evenimentului. Suntem multumiti de ce a iesit, inceputul a fost bun, astfel ca vom organiza la Porolissum si editiile viitoare ale Festivalului << Ecouri Mesesene >>, ne-a spus directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, Daniel Sauca.

Porolissumul este si numele unuia din ansamblurile reprezentative pentru Salaj, ansamblu profesionist, care are in componenta un grup de dansatori, o orchestra, precum si interpreti de muzica populara.

La reusita evenimentului a contribuit si faptul ca organizatorii au asigurat publicului zalauan transport gratuit, pe ruta Zalau – Moigrad si retur, pe toata durata festivalului, lucru de care au profitat numerosi varstnici si familii care au decis sa lase autoturismele in garaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »